UPDATE! Un ciclon cu praf saharian va lovi și România, producând un fenomen mai puțin obișnuit
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 23 martie 2018, 10:05 / actualizat: 23 martie 2018, 12:30
Episodul de vreme severă care a lovit sudul și sud-estul României a adus cu el și un fenomen rar. Șoferii și-au găsit mașinile acoperite cu un praf de culoare roșie. Explicația? Precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare s-au amestecat cu praf saharian.
Meteorologul Romica Jurca a explicat pentru portalul ziare.com că România este în calea unui ciclon cu praf saharian:
“Pe nordul, centrul Europei este un aer foarte rece. Din Marea Mediterană vinei un aer mai cald şi umed, dar întâlnind acest aer rece, precipitaţiile nu sunt sub formă de ploaie, ci sub formă de ninsoare. Acel ciclon foarte activ este un vârtej care absoarbe aerul de prin împrejurimi şi îl ridică în atmosferă şi poate să absoarbă inclusiv aer din nordul Africii, un praf saharian, care poate să ajungă până la nivelul norilor sau în nori şi prin precipitare aerul saharian va colora stratul de zăpadă”, a precizat meteorologul Romica Jurca.
- UPDATE!
Iarna târzie care s-a manifestat în ultimele ore în judeţul Tulcea a adus vineri dimineaţa şi un episod de ninsoare portocalie, fenomenul fiind explicat de specialişti prin masa de aer rece din nordul Africii care traversează bazinul Mării Negre.
„În noaptea care a trecut şi astăzi (vineri-nr) circulaţia maselor de aer în altitudine din direcţia Sud-Vest către Nord-Est a favorizat transportul masei de aer din Nordul Africii către noi, astfel că particulele de apă care au ajuns pe pământ au înglobat particulele de nisip din Nordul Africii“, a declarat pentru Agerpres şefa Serviciului prognoze din cadrul Centrului Regional Dobrogea al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Mia Mirabela Stamate.
Episodul înregistrat vineri dimineaţa în zona sud a României nu se va repeta la aceeaşi intensitate în perioada imediat următoare, potrivit sursei citate.
„Fenomenul este în diminuare. Această masă de aer consistentă despre care vorbim se deplasează către Est“, a mai spus reprezentanta ANM.
Ninsoarea portocalie înregistrată în primele ore ale zilei de vineri nu a fost un fenomen surprinzător pentru unii tulceni. Datorită culorii, nisipul din nordul Africii a putut fi confundat cu şlamul din halda combinatului de alumină din municipiul Tulcea, care acoperă gospodăriile localnicilor din satul Mineri, pe timpul verii, atunci când instalaţiile de umectare ale haldei nu funcţionează.