„Tristele“ şi „Metamorfozele“ lui Ovidius au prins glas la Constanța şi, simultan, în alte 24 de oraşe din Europa (video)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 23 martie 2018, 16:25
La inițiativa unei asociații culturale din Franța, astăzi, în 25 de centre din Europa, inclusiv la Constanța, elevi talentați și studenți de la Facultatea de Arte au citit, simultan, din „Metamorfozele“ şi „Tristele“ poetului Ovidius. Astfel, la ora 11:00, ora României, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ din Constanța începea evenimentul plasat în continuarea Anului Ovidius.
„ Furtuna-mi risipeşte cuvintele în aer. Şi ruga mea n-o lasă s-ajungă pân’ la zei. Ah! tot acele vânturi duc cine ştie unde…“
„ …Şi-n scurt niciun lucru nu avea formă toate se războiau între ele“
Pe o vreme neîmblânzită precum cea descrisă de Ovidius în „Tristele“ și „Ponticele“, versurile din „Metamorfozele“ poetului exilat la Tomis au răsunat la Constanța, dar simultan și în alte 25 de țări ale Europei.
Elevii Colegiului Național de Arte „Regina Maria“ și studenții Facultății de Arte din cadrul Universității „Ovidius“ au conectat, prin versuri, cetatea Tomisiului de ceilalți iubitori ai operei ovidiene din Europa.
„Este un lucru minunat să simți că și alte țări și alți copii și alți stundenți, fac același lucru, în același moment, E aproape ca o telepatie de grup“, crede Andreea, studentă la Facultatea de Arte.
Lectura publică din „Metamorfoze“ a fost completată și de teatru.
Profesorul universitar de la Facultatea de Arte, Universitatea „Ovidius“, Dana Enache a declarat pentru Radio Constanța că micii actori au pregătit un fragment din Muzele lui Ovidius. Și directorul Bibliotecii Județene „I.N. Roman“ din Constanța, Corina Apostoleanu a vorbit despre importanța acestui eveniment.
„În felul acesta și Biblioteca Județeană «Ioan N. Roman» intră în acest circuit al instituțiilor care îl celebrează pe Ovidius“, spune directorul Bibliotecii Judeţene din Constanţa, dr. Corina Apostoleanu.
Tot astăzi, invitaţii au putut vedea cărți foarte vechi din colecțiile speciale dedicate „Metamorfozelor“.
Redactor: Silvia PASCALE