FOTO: Vremea rea duce la dispariția multor păsări migratoare. Multe berze au nevoie de ajutor și nu se mai feresc de oameni
Publicat de Arantxa Catană, 23 martie 2018, 20:14 / actualizat: 27 martie 2018, 12:40
Vremea rea, din această perioadă, va duce la dispariția multor păsări insectivore sau carnivore, care au ajuns în România, înainte, în timpul sau după fenomenul de chiciură, de freezing rain.
Solul din Dobrogea, înghețat, nu le mai poate oferi accesul la sursele de hrană. Sturzul este una dintre cele mai afectate specii, dar și graurii și mierlele, iar multe berze nu se mai feresc când oamenii vor să le adăpostească.
Acestea pot fi ajutate cu pește sau carne, insectivorele cu râme și viermișori, pe lângă mere, nuci și semințe de floarea soarelui decojite.
Reprezentantul Societății Ornitologice Române, Ovidiu Bufnilă, menționează că, doar cele aflate la sol, care nu pot zbura trebuie ajutate, celelalte, lăsate să migreze mai departe.
„Berzele albe – unele s-au întors deja, unele aveau cuibul lor, au ajuns la el, iar altele sunt în migrație spre Republica Moldova, spre Ucraina. În Polonia este cea mai mare populație de berze albe din Europa. Berzele sunt destul de rezistente. Cei de la «Prietenii Berzelor» din Sibiu care au un adăpost pentru berze, au avut o barză care a iernat în România și la -20 de grade Celsius. Dacă găsește o sursă de hrană importantă, rămâne și îndură frigul, doar pentru că are mâncare. Dacă o barză a coborât din cuib și se apropie de oameni, înseamnă că are nevoie de ajutor. Este pasăre carnivoră. Trebuie să îi dați ori pește, ori carne crudă tăiată în bucăți mai mici de 3-4 centimetri, pentru că hrana se transformă în energie, energia se transformă în putere de zbor sau în puterea de a rezista frigului. Este o pasăre sălbatică, s-ar putea să vă lovească! Dacă este atât de slăbită încât o puteți lua de pe sol, duceți-o într-o anexă a gospodăriei, să nu fie stresată. Dacă v-ați apropiat de o pasăre și ea s-a ferit, înseamnă că pasărea este bine. Nu le fugăriți pentru a le prinde și a le ajuta pentru că le consumați resursele de energie pe care trebuie să le folosească la a rezista viscolului. Ele știu unde să se oprească, știu unde găsesc apă, pește și pleacă mai departe”, a precizat pentru Radio Constanța Ovidiu Bufnilă, reprezentant al Societății Ornitologice Române.
Redactor: Carmen Secuiu
Redactor online: Arantxa Corleanu