Ziua mondială a apei
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 martie 2018, 09:04
Ziua mondială a apei se marchează anual la 22 martie, pentru a atrage atenţia, la nivel mondial, asupra importanţei apei.
Tema zilei pentru 2018 ”Natură pentru apă” este axată pe explorarea soluţiilor din natură pentru a face faţă provocărilor legate de apă cu care ne confruntăm în secolul al XXI-lea – inundaţii, secetă, poluare, potrivit worldwaterday.org. Daunele aduse mediului, împreună cu schimbările climatice, conduc la crize legate de resursele de apă existente în întreaga lume.
Ecosistemele deteriorate afectează cantitatea şi calitatea apei disponibile pentru consumul uman. În prezent 2,1 miliarde de oameni trăiesc fără a avea acces la apă potabilă în condiţii de siguranţă, fiindu-le afectate sănătatea, educaţia şi mijloacele de trai. Potrivit www.unenvironment.org 80% din apele uzate sunt deversate netratate în mediu, iar 1,8 milioane de oameni sunt expuşi anual la apă contaminată. Se impune să conştientizăm faptul că soluţiile bazate pe natură au potenţialul de a rezolva multe dintre provocările legate de apă.
Obiectivul 6 al dezvoltării durabile de pe Agenda ONU 2030 impune ca toată populaţia planetei să aibă acces la resurse de apă de calitate şi include obiective privind protejarea mediului natural şi reducerea poluării. Plantarea de păduri noi, reconectarea râurilor în zonele inundabile şi restaurarea zonelor umede reprezintă un mod durabil şi rentabil pentru a ajuta la reechilibrarea ciclului apei, la atenuarea efectelor schimbărilor climatice şi pentru a îmbunătăţi sănătatea şi mijloacele de trai ale omului.
Pentru a accelera eforturile pentru a face faţă provocărilor legate de apă, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat anii 2018-2028 Deceniul Internaţional de Acţiune „Apă pentru Dezvoltare Durabilă”, care începe odată cu marcarea Zilei mondiale a apei, la 22 martie 2018, şi se va încheia în ediţia din 2028 a Zilei mondiale a apei, potrivit www.un.org/en/events/waterdecade.
În cadrul celui de-al VIII-lea Forum Mondial al Apei, găzduit la Brasilia în perioada 18-23 martie 2018, ce reuneşte principalii experţi, manageri, organizaţii implicate în gestionarea apei şi organizaţii implicate în probleme de apă din întreaga lume, este marcată şi Zilei mondială a apei în pavilionul Consiliului Mondial al Apelor.
În România, o serie de evenimente, care marchează această zi, se desfăşoară în numeroase oraşe. Pe 22 martie 2018, Administraţia Naţională Apele Române, sub patronajul Organizaţiei Naţiunilor Unite, împreună cu instituţiile şi organizaţiile din domeniu, celebrează pentru a douăzeci şi cincea oară Ziua mondială a apei, evidenţiind importanţa pe care o are apa în viaţa de zi cu zi.
Administraţia Bazinală de Apă Mureş celebrează această zi, prin activităţi şi acţiuni multiple, împreună cu o serie de parteneri şi colaboratori: administraţii publice judeţene şi locale, instituţii publice, beneficiari ai serviciilor de gospodărire a apelor, unităţi de învăţământ, organizaţii non-guvernamentale, asociaţii cetăţeneşti, mass-media.
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) împreună cu Asociaţia Euro Tulcea şi unităţile de învăţământ din municipiul Tulcea, au pregătit un program de acţiune dedicat acestei zile ce se va derula în data de 23 martie, la Şcoala gimnazială „,Alexandru Ciucurencu,”. Acţiuni similare de celebrare a evenimentului de mediu se vor desfăşura şi în perimetrul ARBDD din localităţile Sulina, Chilia Veche şi Crişan.
Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluţia 47/193).
Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza atât potenţialul pentru o cooperare extinsă, cât şi răspunsurile la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu.
În 2013, a fost marcat Anul internaţional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 65/154, la 11 februarie 2011.
Sursa – agerpres