Musulmanii celebrează pe 21 martie Nevruz – simbolul revenirii naturii la viaţă
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 21 martie 2018, 08:33
Primăvara, prilej de veselie pentru turcii și tătarii din Dobrogea. Pe 21 martie se sărbătoreşte Nawrez sau Nevruz care simbolizează perioada în care natura reînvie.
Nevruz sau Nawrez sărbătoarea care marchează venirea primăverii în rândul popoarelor turcice este cunoscută ca cea mai veche sărbătoare etnofolclorică a lumii islamice. Nevruzul este simbolul revenirii naturii la viaţă, ocazie cu care copiii colinda din casă în casa cu o creangă înmugurită, vestind sosirea primăverii, iar gazdele împodobesc creanga cu diverse obiecte de artizanat şi îi răsplătesc pe copii cu bani, fructe, dulciuri.
În Dobrogea, nevruz sau nawrez-ul se sărbătorește pe 21 martie.
Cuvântul „Nevruz” vine din persană şi semnifică„nou”. Fiecare popor are tradiţii şi obiceiuri pe care le păstrează.
Echinocţiul de primăvară este pentru lumea turcică cea mai importantă sărbătoare preislamică etnofolclorică, marcând noul an solar.
La Tătarii Dobrogeni sărbătoarea poartă denumirea de NAWREZ
Sărbătoarea întregii lumi turcice are o vechime de peste 5.000 – 6 .000 de ani. Este sărbătoarea primăverii, dar şi o sărbătoare populară unde se readuc în atenţie diverse obiceiuri precum: colindul, tradiţie care se păstrează şi astăzi la tătarii din Dobrogea şi care este reînviat de copii şi tineri; Săritul peste foc, dar şi vopsitul ouălor şi grâul încolţit. Vopsitul oului în diverse culori are o semnificaţie aparte, roşul semnifică focul, căldura, albastrul – apa, galben – aerul, verdele semnifica natura. Mesajul sărbătorii este acela de a fi împreună, de a fi uniţi şi solidari.
Tinerii colindători la finalul zilei îşi împart darurile primite. În ideea de a rămâne veşnic tinere, fetele în această zi îşi împodobesc părul cu ghiocei.
Obiceiurile de primăvară legate de Nevruz sunt sărbătorite de către crimeeni timp de o săptămână.
Luna martie este o lună importantă, astfel crimeenii îi atribuie tot felul de zicători:
„ Dacă martie este secetoasă, celelalte luni vor fi mai fertile”
„În martie vieţuitoarele renasc”
„Martie este şi luna păcatelor”.
- Obiceiuri de Nevruz
La tătarii crimeeni ziua de 21 martie mai este denumită şi „cântar” deoarece în această zi ziua este egală cu noaptea. După ziua de „Nevruz” tătarii mai folosesc idiomul următor „Anotimpul crimeean începe după cântar”.
Tătarii care se află încă în exil în zona Taşken, sărbătoresc venirea primăverii începând din 21 martie timp de 10-12 zile, rostind zicători specifice: „Nu poţi sta liniştit în pat când afară e cald. Trebuie să munceşti la arat a să ai un an îmbelşugat”.
NAWREZ este sărbătoarea primăverii dar şi o sărbătoare populară unde se readuc în atenţie diverse obiceiuri precum: colindul, tradiţie care se păstrează şi astăzi la tătarii din Dobrogea şi care este reînviat de copii şi tineri; Săritul peste foc, dar şi vopsitul ouălor şi grâul încolţit, toate acestea sunt obiceiuri care ţin de sărbătorirea Nevruzului. Vopsitul oului în diverse culori are o semnificaţie aparte roşul semnifică focul, căldura, albastrul – apa, galben – aerul, verdele semnifica natura. Mesajul sărbătorii este acela de a fi împreună, de a fi uniţi şi solidari.
Oul reprezintă geneza, renaşterea este sămânţa vieţii totul începe din ou, oul este simbolul naturii;
Simbolic oul este vopsit cu patru culori, care semnifică cele patru elemente de bază a naturii :aerul, apa, pământul şi focul ;
Oul roşu, fiind cel mai important, simbolizează soarele, căldura, lumina – celelalte elemente fără căldură şi lumină nu pot exista ;
Altfel spus oul roşu reprezintă şi simbolul Sărbătorilor Pascale.
Redactor: Aurelia MIERLUȘ