Elevii constănțeni se pregătesc să pună în scenă spectacolul „NU TE VĂD, NU TE AUD”
Publicat de Arantxa Catană, 21 martie 2018, 20:59
Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa organizează, vineri, 23 martie, de la ora 16:30, la Colegiul de Arte „Regina Maria”, să luați parte la spectacolul „NU TE VĂD, NU TE AUD”, organizat de elevii din 9 școli constănțene înscrise în proiectul „TE VĂD, TE AUD”.
Scopul proiectului „TE VĂD, TE AUD” este de a sensibiliza elevii din școlile selectate cu privire la nevoile speciale ale persoanelor cu deficiențe de auz și văz, astfel încât să înţeleagă şi să conştientizeze dificultăţile cu care se confruntă aceste persoane şi să înveţe cum le pot ajuta. Proiectul se derulează în perioada 15 octombrie 2017 – 31 iulie 2018 și este realizat în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala Interjudețeană Constanța, Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala Constanța și Inspectaratul Școlar Județean Constanța.
În prima parte a proiectului, elevii s-au întâlnit la şcoală cu persoane care prezintă deficienţe de auz şi văz, au discutat cu acestea și au experimentat diverse situații în care erau privați de unul dintre simțuri, încercând să se descurce singuri.
„Consider că participarea la acest proiect mi-a dat ocazia, mie și colegilor mei, să venim în contact cu o realitate mai puțin cunoscută nouă, cea a persoanelor cu deficiențe de văz și de auz. Am realizat care sunt dificultățile cu care aceștia se confruntă în viața de zi cu zi, cum gesturi și acțiuni simple (pentru noi) devin adevărate provocări pentru aceștia. Cu mai multă atenție pentru toți cei din jurul nostru, cred că putem să aducem puțin ajutor celor care au nevoie”, a declarat Lorela Florescu, elevă a Liceului Teoretic „Ovidius”.
În cea de-a doua parte a proiectului, elevii vor exprima ceea ce au trăit printr-o scenetă concepută și pusă în scenă de ei.
„Copii au participat cu curiozitate și interes la activitășile desfășurate, având acordul și susținerea părinților. Au fost senzibilizați de problemele persoanelor cu nevoi speciale, acceptând, cu ușurință, să le ofere sprijinul la nevoie. În urma întâlnirilor cu persoanele cu nevoi speciale , elevii școlii noastre au devenit mai sensibili, mai generoși, mai responsabili, mai aplecați spre nevoile colegilor care au anumite nevoi . Vă mulțumim pentru lecțiile de viață pe care ni le-ați oferit, ajutându-ne să conștientizăm că noi suntem, adeseori , cei anormali!”, a precizat prof. Paraschiva Mastacan, director al Școlii Gimnaziale Nr.11 „Dr. Constantin Angelescu”.
În România trăiesc 140.000 de nevăzători şi 30.000 de persoane cu deficienţe de auz, dintre care 2.000 de nevăzători şi 745 de persoane cu deficienţe de auz se află în judeţul Constanţa.
Unitățile de învățământ care fac parte din proiect sunt: Școala Nr 11 „Dr. Constantin Angelescu”, Școala Nr.12 „B.P.Hașdeu”, Școala Nr. 30 „Gheorghe Țițetica”, Școala Nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Școala Nr.40 „Aurel Vlaicu” Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța, Colegiul Tehnic „Tomis”.