ANPC avertizează: Mare atenție de unde cumpărați pește și produse din pește!
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 21 martie 2018, 08:00
Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) ne sfătuiește să nu cumpărăm peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon fiscal, cu care să justificăm tranzacţia comercială şi riscăm astfel să achiziționăm un produs neconform sau chiar nesigur care poate ne poate pune sănătatea în pericol.
Pentru ca peştele şi produsele din peste să nu prezinte un pericol pentru sănătate, iată câteva recomandări oferite de specialiștii de la Protecția Consumatorului:
- Acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o primă apreciere asupra gradului de prospeţime;
- Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa măzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi etc.;
- Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare;
- Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/ dată limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;
- La cumpărarea peştelui şi produselor din peste, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.
Conducerea ANPC avertizează consumatorii că, în anii anteriori, inspectorii instituției au găsit la comercializare produse neconforme, precum:
- chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheaţă prezenta muşchiul cu o consistenţă flască, burta moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt şi fără deficienţe;
- crap proaspăt care prezenta semne vizibil de alterare (ochii retractaţi în orbite şi burta moale), produsul era în afară datei limita de consum;
- scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, datorită devidării, produsul având consistenţa moale şi miros nespecific;
- macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitarii incorecte;
- conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarat pe etichetă o cantitate netă de 200 g şi un conţinut de peşte de 120 g, adică 60%, faţă de minim 70% prevăzut;
- conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declaraţiilor de pe etichetă („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”) aveau un conţinut de apă în jur de 22%, faţă de maximum 8% admis;
- file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat după decongelare o proporţie de glazură de peste 28%;
- cod congelat, provenienţa Spania pe a cărui eticheta se declară glazura „0”, iar în urma analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură;
- produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menţionarea tuturor ingredientelor şi neînscrierea datei durabilităţii minimale pe etichetă;
- utilizarea de denumiri improprii / menţiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering proveniență Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre, baby hering provenienţa Polonia, comercializat sub denumirea de obleţ).
O abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control, desfăşurate în anii anteriori, este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: pește expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peste care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistenta flască a muşchiului, peşte şi produse din peste depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropriu şi neautorizat, peşte sărat (şprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.