Arta povestirii orale, celebrată în fiecare an, în preajma echinocţiului de primăvară
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 20 martie 2018, 11:52
În fiecare zi, cât mai mulţi oameni încearcă să povestească şi să asculte poveşti în cât mai multe limbi şi în cât mai multe locuri. Ne plac poveștile, mai ales când sunt împărtășite doar în taină, așezate blând de bunici pe chipuri curate și curioase, sau somnoroase… povești despre fericiri și tristeți blânde… despre zei și regine, despre balauri și Feți –Frumoși. Unde sunt poveștile de altădată? Aflăm răspunsul într-un reportaj realizat de colegele noastre Cristina Ghelasie și Silvia Pascale
Fiecare poveste crează o lume magică, iar fiecare personaj, un univers de replici și de învățăminte. Emma are 9 ani și a înțeles cât de importantă este lectura. Îi place să povestească și să asculte la rândul ei, povești.
Emma:,,Eu spun că poveștile îi învață pe copii să fie mai deschiși și cititul nici nu e rău. Jumătate de oră pe zi dacă luați cartea și citiți vă poate ajuta foarte mult.”
Și Sabin, un băiețel din Constanța, tot de 9 ani, adoră universul poveștilor. Știe cât de mult îl vor ajufta mai târziu, în viața. Mama sa i-a făcut și abonament la Biblioteca Județeana I.N. Roman.
Sabin: ,,Eu citesc cam de trei ori pe săptămână, lecturile mele preferate sunt Tinerețe fără bătrânețe și Dl Goe.”
Povești cu zmei, personaje istorice, eroi în lupta pentru bine și personaje hâtre răpuse de propria răutate a ascultat și jurnalistul Cristian Cealera, cel care acum scrie, la rândul său, Poveștile Mării Negre.
Cistian Cealera: ,,Am crescut cu Legendele Olimpului, am crescut cu Povești Nemuritoare; îți crează o lume frumoasă care te ajută să mergi mai departe în viață. Îți îmbogățești cultura generală! Practic, fără carte și fără povești omul ar fi foarte, foarte sărac!”
Și arheologul constănțean Octavian Mitroi consideră că povestirile istorice l-au ajutat să-și aleagă drumul de astăzi.
Octavian Mitroi: ,,Povestea care până în ziua de azi mă face să plâng ori de câte ori o recitesc în forma în care ne-a transmis-o în Alexandru Mitru este cea a Titanului Prometeu ! Tu, însuți Zeus.Vei pieri!!!”
De mică a iubit cărțile de povești și omul de cultură Corina Apostoleanu, astăzi director al Bibliotecii Județene I.N. Roman din Constanța.
Corina Apostoleanu: ,,Părinții mei mi-au cumpărat mai degrabă cărți de povești, mi-au și spus, dar mai degrabă mi-au cumpărat cărți de povești, în special tatăl meu se ocupa de lucrul ăsta, și cu siguranță acolo s-a format gustul acela pentru povestire care a rămas de-alungul vieții.”
În fiecare an, pe 20 martie este celebrată Ziua Mondiala a Povestirii orale. Cât mai mulţi oameni, din cat mai multe țări încearcă să povestească şi să asculte poveşti, ca în anii copilăriei învăluiți în farmecul inocenței.
,,Ne îmbunătățim vocabularul, dar mai ales, MINTEA! Să citesc povești noi pe care nu le-am mai citit și să-mi dezvolt vocabularul în continuare!” ne spune Akan, un fan declarat al poveștilor.