Revista Pontica 50 – Peste 500 de autori, 1.400 de articole și 25.000 de pagini scrise
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 19 martie 2018, 15:15
Volumul aniversar Pontica 50, revistă recunoscută drept cartea de vizită a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a fost lansat astăzi. Publicația are apariție neîntreruptă din 1968 și până în prezent. Anual revista de specialitate ajunge în 200 de instituții de cultură din întreaga Europa și prezintă, printre altele, descoperirile arheologice din Cetatea Tomisului.
„Coloana vertebrală” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, sau „cartea de vizită a Dobrogei” , așa mai este numită Revista științifică „Pontica”, o publicație tradițională cu apariție neîntreruptă din anul 1968. Astăzi Pontica a împlinit 50 de ani de existență. Anual revista de specialitate ajunge în peste 200 de instituții de cultură din întreaga Europa și prezintă, descoperirile arheologice majore din Cetatea Tomisului. Unul dintre oamenii care au semnat de-a lungul timpului în revistă este și cercetătorul Gabriel Custurea, prezent la evenimentul dedicat aniversării.
„Pontica aceasta pe care o vedeți este, într-adevăr, coloana vertebrală a cercetării Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Este cartea noastră de vizită și, aș spune, fără modestie că este o carte de vizită onorantă. În cei 50 de ani de existență ai acestei reviste au scris peste 500 de autori, au apărut în ea mai mult de 1400 de articole și au cuprins mai mult de 25.000 de pagini scrise“, explică arheologul Gabriel Custurea.
Printre oamenii care au vorbit despre importanța Revistei „Pontica“ s-a numărat și arheologul Gheorghe Papuc, specialistul care a împlinit patru decenii în slujba arheologiei dobrogene.
„În jur de 300 de exemplare pleacă la instituții de specialitate din lume.Dați-mi o revistă căreia să i se întâmple un asemenea final . Ce facem cu ea? Schimbul de carte! Deci iată ce însemnă Pontica“, afirmă arheologul Gheorghe Papuc.
La aniversarea Pontica 50 au venit și oaspeți tulceni. Cercetătorul științific Florin Topoleanu a spus cu umor că este mai în vârstă cu 17 ani decât Pontica, o revistă pe care o prețuiește.
„Alături de Pontica există și o revistă care apare la Tulcea. Cele două reviste care funcționează cu succes de ani buni în cea mai importantă zonă arheologică a României, întregesc imaginea unui teritoriu plin de istorie“, a spus arheologul Florin Topoleanu.
„Cuvinte despre rolul publicației Pontica în promovarea Dobrogei peste hotare au venit și din partea cercetătorilor Victor Cojocaru și Lidia Buzoianu, istoricul Traian Cliante, directorul Bibliotecii I.N. Roman, Corina Apostoleanu, reprezentanți ai Universității Ovidius , precum și noul director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Marcel Sorin Colesniuc. Revista Pontica este indexată în baze de date internaționale precum ERIH Plus, IndexCopernicus și SCIPIO.
Redactor: Silvia PASCALE