Jud. Constanța: 940 de elevi au absentat de la simularea probei de bacalaureat la limba română
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 19 martie 2018, 17:24
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța transmite că din cei 9.485 de elevi de clasele a XI-a și a XII-a înscriși pentru susținerea simulării probei de Limba și literatura Română a bacalaureatului, 940 au fost absenți.
Astfel, de la clasa a XI-a s-au prezentat la examen 4.398 din 4.897 de elevi înscriși, în timp ce de la clasa a XII-a au fost prezenți 4.147 din 4.588 de elevi înscriși.
Un elev de clasa a XI-a de la Colegiul Tehnic Energetic din Constanța a fost eliminat din examen pentru fraudă, după ce a fost descoperit asupra lui un telefon mobil.
Seria simulărilor continuă pentru elevii de clasele a XI-a şi a XII-a, care marți, 20 martie, vor susține proba la Limba şi literatura maternă, urmată pe 21 martie de proba obligatorie a profilului, proba la alegere a profilului şi specializării, pe 22 martie, doar pentru elevii de clasa a XII-a.
Subiectele sunt elaborate de către specialiştii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, şi sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen şi parcurse până la această dată.
Evaluarea lucrărilor este realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea. În situaţia în care nu sunt suficienţi profesori de specialitate într-o unitate de învăţământ, există şi posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte şcoli.
Rezultatele înregistrate vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situaţii în parte, scopul fiind îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Notele obţinute nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care sunt elevi care doresc consemnarea notelor în catalog, aceştia vor depune o cerere scrisă în acest sens.
MEN mai precizează că „obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul ciclului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obţinerii unor rezultate satisfăcătoare în sesiunea iunie-iulie”.
Calendarul examenului de bacalaureat2018:
12-13 februarie – proba de limba şi literatură română oral
14-15 februarie – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
16, 19, 20 februarie – evaluarea competenţelor digitale
21-22 februarie – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
25 iunie – limba şi literatura română scris
26 iunie – limba si literatura maternă
27 iunie – proba obligatorie a profilului
28 iunie – proba la alegere a profilului
4 iulie – afişarea primelor rezultate la bacalaureat 2018 şi depunerea contestaţiilor
5-8 iulie – soluţionarea contestaţiilor
9 iulie – afişarea rezultatelor finale la BAC 2018