Știați că în România se găsesc cele mai vaste plantații de goji din Europa?
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 17 martie 2018, 10:50
Pasiunea pentru grădinărit și faptul că deținea un un hectar de teren disponibil, l-a determinat, în anul 2014, pe un inginerul constructor constănțean, Dragoș Ciorbaru, să devină cultivator de goji.
O cultură de nişă, care ar avea și mai mare căutare dacă și mai multă lume ar cunoaște calitățile fructelor, dacă ar exista forță de muncă, deoarece culegerea lor este migăloasă și fiindcă imediat după culegere încep să se stafidească, în lipsa spațiilor de depozitare la frig.
Anul trecut producția a fost compromisă total de vrăbii și grauri, este în perioada de conversie a plantației într-una bio, ceea ce din cauza dăunătorilor ar însemna, iarăși, producție zero, dar nu renunță, la fructele curate, obținute cu greu din dorința şi de a ajunge cu ele la piață pentru oameni și ar dori ca fermierilor mici, ca el, să li înlesnească accesul pe piață.
Fructele goji ar avea mai mare căutare dacă lumea ar cunoaşte calităţile lor, spune Dragoş Ciorbaru, pe care pasiunea pentru grădinărit l-a determinat în 2014 să devină cultivator de goji:
„Goji se află printre primele locuri ca și conținut de antioxidanți: 25.000 de unități de vitamina C și mai există și o altă vitamină numită zeaxantină, care este foarte bună pentru vedere, pentru tensiune arterială, pentru colesterol. Piața este deocamdată destul de reticentă pentru că oamenii nu sunt informați în privința acestui fruct“, afirmă Dragoș Ciorbaru.
Pentru o producţie bună de goji mai este nevoie de forţă de muncă, deoarece culegerea lor este migăloasă, iar fructele se strică rapid.
Anul trecut, producţia a fost compromisă total de vrăbii şi grauri, spune Dragoş Ciorbaru
Totuşi, atunci când nu se întâmplă asta, fermierii pot face multe cu acest fruct:
„Se poate face țuică din goji, dulceața care a fost foarte căutată, foarte gustoasă, suc presat la rece și congelat, nu pasteurizat. România are cele mai mari plantații de goji din Europa, ceea ce este un lucru care îmi dă curaj și îmi dă încredere să merg mai departe cu această livadă, deși există multe piedici“, a mai susținut cultivatorul de goji.
Dragoş Ciorbaru nu îşi mai doreşte decât ca fermierilor mici, ca el, să li se dea o şansă pentru accesul pe piaţă.