Voluntariatul nu este timp pierdut! Ce poate câştiga un tânăr voluntar
Publicat de Arantxa Catană, 16 martie 2018, 14:35
De ce ar renunţa un tânăr la timpul său liber, pentru a-l dedica unei activităţi de voluntariat? Am aflat răspunsul de la câţiva dintre membrii Asociaţiei Elevilor din Constanţa. Beneficiile sunt surprinzătoare, iar, printre ele, se regăseşte unul foarte important pentru adolescenţi. Veţi afla care este acesta la finalul reportajului.
Asociaţia Elevilor din Constanţa este, cu adevărat, mica buturugă proverbială care a răsturnat carul mare.
Câţiva adolescenţi din Constanţa au lăsat puţin deoparte telefoanele mobile şi mall-ul şi au reuşit să se organizeze într-o manieră şi cu o eficienţă care pot servi de exemplu multor asociaţii cu pretenţii, conduse de oameni mari.
Dacă vi se pare că i-am lăudat prea mult, iată ce au reuşit să facă.
„Am obţinut manuale pentru clasele a XI-a şi a XII-a la nivelul întregii ţări. Până anul trecut nu se dădeau, iar copiii trebuiau să scoată bani din buzunarul lor ca să plătească, în timp ce învăţământul este considerat gratuit. Ceea ce nu era corect. Iar noi, Asociaţia Elevilor din Constanţa, o asociaţie locală, judeţeană, am reuşit să obţinem aste pentru elevii întregii Românii. Ceea ce este uimitor şi mă simt mândră că fac parte din echipă! Pe lângă asta, mai avem reducerea cu 50% a abonamentelor şi obţinerea burselor”, a precizat Ana Maria Tănase, în vârstă de 17 ani, de la Colegiul „Mihai Eminescu” din Constanţa, voluntar al Asociaţiei.
Iar lista nu este completă. Repet, aţi ascultat o fată de liceu, care nu are, încă, drept de vot, cum nu au nici ceilalţi colegi ai ei, voluntari.
Specialiştii spun că voluntariatul oferă o grămadă de avantaje: dezvoltare personală, iniţiativă, spirit de echipă etc. Enumerarea poate părea seacă şi neconvingătoare. Mai convingătoare a fost Corina Iancu, membră şi ea, a Asociaţiei Elevilor.
„Am reuşit să îmi înving anumite temeri, am reuşit să îmi îmbunătăţesc vorbitul în public, am reuşit să socializez mai bine cu oamenii, am reuşit să mă cunosc mai bine pe mine, să îmi gestionez timpul mai bine, am reuşit să dobândesc foarte multe abilităţi pe care înainte nu le aveam”, a declarat Corina Iancu.
Toate acestea ajută şi transformă un adolescent timid într-un tânăr cetăţean capabil să realizeze ce aţi auzit. Gândiţi-vă ce fel de adulţi, de cetăţeni vor fi aceşti copii!
Voluntariatul este şi o modalitate de a pregăti, de timpuriu, o carieră de succes şi, mai ales, de a descoperi cam ce îţi place să faci în viaţă. Alt voluntar al Asocieţiei, Mihai Tănase.
„Încă de când am intrat în Asociaţia Elevilor din Constanţa am reuşit să îmi dau seama că vreau, uşor-uşor, să fac Facultatea de Drept şi, domeniul acesta, în care activăm noi, ne pune faţă în faţă cu anumite situaţii, în care trebuie să consultăm legile ceea ce mă pregăteşte foarte mult pentru viitorul de avocat”, a menționat Mihai Tănase.
Mai ţineţi minte prezentarea acestui reportaj, făcută din studio, de colegii mei? Vi se promitea un alt argument în favoarea voluntariatului. Iată-l:
Reporter: Este un bun prilej de a cunoaşte fete drăguţe?
Mihai Tănase: (râde) Cu siguranţă! Eu, în momentul de faţă, am o relaţie, care s-a format în interiorul Asociaţiei.
Redactor: Bogdan Comșa