CONSTANȚA: Propunere de arestare preventivă pentru șase persoane acuzate de cămătărie și șantaj
Publicat de Arantxa Catană, 16 martie 2018, 18:39
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 martie, a șase inculpați bănuiți de șantaj, camătă, constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și complicitate la înșelăciune.
Potrivit procurorilor DNA Constanța, în perioada anilor 2014 – 2017, cei șase inculpați au constituit un grup infracțional organizat la care au aderat ulterior și alte persoane, în scopul comiterii unor infracțiuni de șantaj, înșelăciune și camătă.
Concret, inculpații au exercitat constrângeri asupra unor oameni de afaceri (martori în cauză), pentru a-i determina să le remită sumele de 35.000 euro, 7.000 euro și 2.000 lei.
Banii respectivi au fost ceruți în contul unor împrumuturi infime acordate anterior martorilor de către doi dintre inculpați, la care fuseseră adăugate dobânzi substanțiale, cu scopul obținerii în mod injust a unor foloase materiale.
În același context, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul altor trei suspecți, cu ocazia organizării unor jocuri de noroc, a indus în eroare o persoană prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, aspecte care i-au provocat acesteia pagube patrimoniale în valoare de 200.000 euro.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Vineri – 16 martie, inculpații au fost prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigații Criminale, Direcția de Operațiuni Speciale și din cadrul I.P.J. Constanța – Serviciul de Investigații Criminale.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.