Femeile din echipa tactică de angajare – asul din mâneca infanteriștilor marini prezenți în zone de conflict
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 13 martie 2018, 17:48
La prima vedere par scunde, firave, dar în realitate sunt pline de forță. Vorbim despre femeile din rândul infanteriștilor marini români și americani, care se pot transforma, la nevoie, în adevărate animale de pradă, cu mult mai puternice decât lasă să se vadă prin silueta lor zveltă. Au forța și antrenamentul necesar să pună la pământ orice bărbat într-o clipită.
Fiecare dintre ele este antrenată să poată face față luptei corp la corp, precum și să mânuiască arme letale și neletale. Se antrenează cot la cot cu bărbații din Batalionul de Infanterie Marină, trecând prin teste la fel de grele și al căror grad de dificultate este tot mai solicitant pe măsură ce și provocările din situațiile reale de conflict sporesc.
Ediția din acest an exercițiului „Spring Storm 18“ a dat o nouă șansă unui grup de femei militar din România să facă schimb de experiență cu femeile militar din Corpul Pușcașilor Marini ai Armatei americane.
Anul trecut locotenentul Măriuța Lucia Zbranca, actualmente comandantul vedetei de intervenție de la Grupul de Scafandri era doar participantă la acțiunile de instruire din cadrul exercițiului militar „Spring Storm 17“ susținut de Forțele Navale Române, în parteneriat cu armata americană. Lt. Lucia Zbranca este acum șefa Grupului. Ce trebuie să știe un astfel de militar, aflăm chiar de la ea:
„Cel mai important lucru este să fiu foarte bine instruită, să știu să acționez în orice moment și în orice situație critic, să fiu stăpână pe mine și să mă pot controla în orice situație“, afirmă Lucia Zbranca.
Anul acesta, la acțiunile de pregătire din cadrul „Spring Storm 18“, lt. Lucia Zbranca a condus un grup de opt fete, care s-au antrenat, în comun, cu 11 fete din armata SUA pentru a face față misiunilor din teatrele de operații deschise acum pe glob. Româncele au învățat de la americance cum se efectuează corect o percheziției corporală, dar și cum să mânuiască armamentul. La rândul lor, fetele din Batalionul de Infanterie Marină de la Babadag le-au arătat americancelor cum să folosească în mod corect armamentul din dotarea militarilor români.
Ziua de 8 Martie le-a găsit pe fetele din Armata României în poligonul de la Capu Midia, la antrenament. Și pentru că a fost Ziua Femeii, cel puțin pentru europence, româncele au putut socializa cu americancele și le-au putut da detalii despre cultura românească.
„Pe 8 Martie a fost de fapt o zi culturală. Am avut ziua la dispoziție să ne cunoaștem și să putem, socializa mai bine în cadrul acestui exercițiu (n.red. Spring Storm 18). (…) La ei nu se pune atât de mult accent pe Ziua Femeii și nu știau ce presupune 8 Martie la noi în țară. Au fost foarte încântate de cum a decurs ziua“, mărturisește lt. Lucia Zbranca.
Locotenentul Kayla Sharp este responsabilă pentru pregătirea celor 19 femei militar, opt din România și 11 din Statele Unite.
„Echipa tactică feminină de angajare (eng. Female Engagement Team – FET) nu e ceva nou pentru mine, iar să lucrăm aici, în România, cu femeile militar, a fost o experiență grozavă pentru noi. Am avut oportunitatea de a învăța să comunicăm mai bine, să lucrăm împreună, ceva foarte benefic pentru noi. Totul a decurs extrem de ușor, comunicarea a fost foarte ușoară, ne-au ajutat în foarte multe situații, ne-au învățat despre cultura lor, iar noi am încercat să le oferim înapoi același lucru“,a afirmat lt. Kayla Sharp.
Astfel de exerciții de instrucție sunt necesare deoarece, într-o regiune de conflict, succesul unei operațiuni militare depinde foarte mult de comunicarea cu locuitorii din zonă. În anii de când în Armata României există noțiunea de FET, femeile militar au reușit, prin interacțiunile lor eficiente, să intre în contact cu femeile afgane, fapt care a dus la colectarea de informații esențiale despre ținte și au asigurat succesul misiunilor executate de camarazii lor, români și americani, din Forțele pentru Operații Speciale.
Redactori: Cristina SÎMBETEANU, Cristina ILIUȚĂ