Cum salvați copiii de pericolele internetului
Publicat de Arantxa Catană, 10 martie 2018, 13:45
Organizația „Salvați Copiii” a lansat o aplicație prin care sunt blocate expresiile jignitoare şi triviale pe care copiii le pot întâlni pe paginile de internet şi pe rețelele sociale. Se doreşte, în acest fel, reducerea fenomenului de hărțuire online, la care sunt supuşi din ce în ce mai mulți copii.
Studiile organizate de asociaţia amintită arată că 69% dintre copiii din România au fost supuși hărțuirii în mediul online. Fenomenul este cunoscut şi sub denumirea cyberbullying.
Asta înseamnă jigniri, expresii vulgare și orice formă de adresare pe internet, care produc o stare de disconfort sau chiar de teamă.
Soluția găsită de Salvați Copiii: o aplicație simplă, denumită „Fără ură pe net”. Este ușor de instalat de către părinți și blochează aceste cuvinte și expresii ofensatoare de pe site-uri și rețele sociale.
„Ca parte a campaniei noastre de prevenire şi de reducere a acestui fenomen numit cyberbullying am lansat aplicaţia #FărăUrăPeNet. Mai exact, aceasta este o extensie pentru browser-ul Chrome ce poate fi găsită pe pagina oradenet.ro/ extensie – şi poate fi descărcată cu foarte mare uşurinţă de către părinţi. Aceasta are rolul de a detecta cuvintele agresive sau injurioase şi de a le suprascrie, de a le înlocui cu anumite cuvinte cu mesaje educative, cu mesaje de respect şi de toleranţă”, a declarat coordonatorul liniei de consiliere, Teodora Stoica.
Efectele hărțuirii online asupra copiilor pot fi extrem de grave, și, în unele cazuri, au mers până la suicide.
„Copiii se simt foarte anxioşi şi se pot speria foarte tare. Mai mult, acest comportament, petrecându-se în mediul online, este foarte greu pentru copii să scape de mesajele urâte pe care le primesc, care pot crea stări de tensiune foarte mare în copii, aceştia fiind de foarte multe ori reticenţi să vorbească cu părinţii. Toate acestea au efecte asupra vieţii personale şi activităţii şcolare. Stările de angoasă se pot vedea în schimbări în comportamentul copilului, care poate nu mai vrea să meargă la şcoală, care nu mai este la fel de vesel, este mai retras şi mai tăcut”, a mai precizat Teodora Stoica.
Specialiștii îi sfătuiesc pe părinți să fie atenția la aceste semne, să nu le neglijeze și să mențină o relație deschisă, apropiată cu cei mici, care să îi ajute pe aceștia să le mărturisească problemele pe care le întâmpină. La nevoie, se poate apela și la Poliție.
Redactor: Bogdan Comșa