Ziua internaţională a femeii
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 8 martie 2018, 07:40
Marcarea Zilei internaţionale a femeii are loc în fiecare an, în data de 8 martie.
Potrivit ONU, în acest an, Ziua internaţională a femeii vine pe fondul unei mişcări globale fără precedent pentru drepturile femeii, egalitate şi justiţie. Hărţuirea sexuală, violenţa şi discriminarea împotriva femeilor sunt teme abordate din ce în ce mai mult în spaţiul public, acest fapt este generat de o determinare în creştere pentru schimbare.
Ziua internaţională a femeii 2018 este o oportunitate de a impulsiona acţiuni în vederea stabilirii unei poziţii mai puternice a femeilor din mediile rurale şi urbane, şi pentru ai sărbătorii pe cei care activează pentru impunerea drepturilor femeilor, pentru ca acestea să-şi poată realiza întregul potenţial.
În egală măsură, Ziua internaţională a femeii va atrage atenţia asupra drepturilor femeilor din mediul rural, care reprezintă peste un sfert din populaţia lumii şi majoritatea femeilor din rândul celor care constituie forţa de muncă agricolă globală, precizează ONU.
Din cauza inegalităţilor de gen şi a discriminării, femeile din mediul rural au o situaţie mai precară decât a bărbaţilor din mediul rural sau a femeilor din mediul urban. De exemplu, potrivit ONU, mai puţin de 20% din deţinătorii de terenuri din întreaga lume sunt femei şi, în timp ce diferenţa globală de remunerare între bărbaţi şi femei este de 23%, în zonele rurale, aceasta poate atinge 40%.
Femeile din mediul rural nu dispun de infrastructură şi de servicii, de condiţii de muncă decentă şi de protecţie socială şi sunt mai vulnerabile la efectele schimbărilor climatice.
Ziua internaţională a femeii este celebrată în multe ţări din întreaga lume. Este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor fără a ţine cont de diferenţele naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Ziua internaţională a femeii a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa.
Prima Zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.
În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.
Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pune capăt discriminării la locul de muncă. În plus s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.
Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.
Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii şi pentru ca fiecare femeie să îşi atingă adevăratul potenţial îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile.
În 2014, a avut loc cea de-a 58-a sesiune a Comisiei privind Statutul Femeilor (CSW) – reuniune anuală la care au fost abordate problemele legate de egalitatea de gen şi drepturilor femeilor – cu tema „Provocări şi realizări în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului pentru femei şi fetele”. Cu acest prilej, agenţiile ONU şi ONG-urile acreditate din întreaga lume au prezentat un bilanţ al progresului şi provocărilor care rămăseseră în direcţia atingerii celor opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM). ODM-urile au jucat un rol important în dinamizarea atenţiei şi a resurselor pentru egalitatea de gen şi abilitarea femeilor.
În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului. Cele două zile, Ziua femeii şi Ziua bărbatului, urmând să fie sărbătorite anual în zilele de 8 martie şi 19 noiembrie.
Potrivit documentului, autorităţile administraţiei publice locale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile. De asemenea, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune vor putea include în programele lor emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii sau, după caz, drepturilor bărbatului.
Sursa – agerpres