O asociație non-profit oferă GRATUIT semințe cultivatorilor din județele Constanța și Tulcea
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 7 martie 2018, 09:49
Pasionații de grădinărit, cultivatorii de legume din semințe tradiționale și păstrători ai acestor semințelor naturale, nemodificate genetic din Constanța și Tulcea pot obține cinci pliculețe de semințe tradiționale gratuit, puse la dispoziție de 15 membri ai Asociației (ONG) Eco Ruralis.
În cea de-a VI-a ediție a Catalogului de anul acesta, voluntarii au pus în pliculețe 26 de specii de semințe țărănești de ardei, bame, măcriș, roiniță, sau rucola, care le vor fi trimise prin Poșta Română.
Membrii asociației cu drepturi depline, cei care produc hrană distribuie și fac schimb de semințe cu alți mici fermieri din Europa, pentru a susține agricultura ecologică, neindustrială, care să vină în întâmpinarea sănătății consumatorului.
Coordonatorul Compartimentului Distribuire Semințe, Raluca Dan.
„În Constanța și în Tulcea membrii noștri au sub un hectar pe care îl lucrează. Sunt țărani de subzistență, o parte dintre ei își vând și produse în piețele locale. Își păstrează semințele din propria gospodărie. În ultimii ani, tot mai mulți tineri cu copii doresc să preia gospodăria la familie“, susține Raluca Dan.
Semințele pot fi procurate gratuit de la sediul Asociației Eco Ruralis.
„Membrii asociației multiplică semințele țărănești, iar anul acesta au fost 15 familii. Fiecare persoană poate să solicite cinci varietăți de semințe care se adresează și altor oameni care nu sunt membri, dar vor să cultive semințe păstrate din generație în generație în condiții optime, astfel încât să poată germina mai mulți ani. Nu au fost tratate de-a lungul vegetație și pe urmă răspândite în rândul membrilor asociației pentru a da mai departe și altor oameni. Avem tomate, ardei, vinete, castraveți, dovleci plăcintari. Ca flori, anul acesta am avut cârciumărese, ochiul boului, galbenele, iar ca plante aromatice avem cimbru, mărar, roiniță salvate prin practici agroecologice“, a mai adăugat Raluca Dan.
Aceste tipuri de semințele oferite de Asociația Eco Ruralis sunt mult mai bogate în nutrienți și rezistente la condițiile meteorologice nefavorabile.
Acțiunea de împărțire a semințelor către cultivatori se face cu sprijinul unei echipe de voluntari.
„Cu siguranță distribuția de semințe nu ar posibilă dacă nu ar fi și voluntarii și stagiarii care zi de zi au împachetat semințe“, consideră Raluca Dan.
Reprezentanții Asociației Eco Ruralis au considerat că cinci soiuri de semințe sunt suficiente pentru a putea susține mai mulți cultivatori să primească aceste semințe.
Redactor: Carmen SĂCUIU