Perioada de valabilitate a ordinului de prohibiție la știucă agită apele în Delta Dunării
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 5 martie 2018, 17:10
Ordinul comun al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministrului Mediului privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului instituie măsuri pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial, prea târziu în ce privește știuca, deoarece această specie deja a depus icrele în ianuarie.
Perioada de prohibiție pentru știucă a început pe 23 februarie și va fi în vigoare până la data de 15 martie inclusiv.
În mod special, pe teritoriul Administrația Rezevației Biosfera Delta Dunării, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ-sportiv la știucă este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch&release).
Contrar acestui mod de pescuit, președintele Asociației Patronatului din Turismul din Deltei Dunării, Daniel Ilușcă, spune că măsura „prinde și eliberează” nu este bună, deoarece peștele este rănit și poate să nu mai trăiască. În Germania se dau amenzi pentru acest lucru.
„Prohibiția la știucă este cu eliberarea peștelui în perioada de prohibiție generală. Acest ordin de prohibiție este dat ilegal, lucru pe care noi l-am notificat, azi l-am înaintat la Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, plângere prealabilă pentru suspendarea acestui ordin întrucât niciun guvernator și niciun institut nu pot să spună că specia respectivă este periclitată. Nu așa se pot crea restricții într-o zonă economică, zona Deltei Dunării, în care a lua o decizie într-o comunitate în care sunt 24 de sate, care trăiesc din pescuit și turism, mi se pare un abuz. Dacă nu se corectează acest ordin, să-l atacăm în instanță și să vedem dacă acest ordin creează prejudicii celor din Delta Dunării. De altfel, ANPA, organismul principal care se ocupă de pescuit în România, la o scrisoare pe care am făcut-o noi, patronatul, ne-au și spus că legea este încălcată“, susține Daniel Ilușcă.
Guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării, Mălin Mușetescu a explicat, pentru Radio Constanța, de ce nu poate fi de acord cu punctul de vedere exprimat de Daniel Ilușcă.
„Nu doar anul acesta, ci în fiecare an s-a dat prea târziu. Atenție,anul acesta am întârziat cred că 5 sau 6 zile, pentru că, teoretic, trebuia dat (n.red. ordinul de prohibiție) pe 15, pentru că legea în principiu asta spune, că în fiecare an, începând de pe 15 februarie până pe 15 martie, doar o lună. Este extraordinar de puțin, dar așa prevede legea, dar se dă numai prin ordin de prohibiție publicat în Monitorul Oficial în fiecare an“, afirmă guvernatorul Deltei Dunării.
Termenul de prohibiție ar trebui să înceapă pe 15 ianuarie și să se finalizeze în jurul datei de 1 martie, mai susține Mălin Mușetescu, însă data este decalată special pentru a le permite pescarilor comerciali să ia icre de știucă, un produs de altfel foarte valoros.
„Un pescar într-o zi poate scoate 5,6,7 kilograme de icre de știucă. Deci ordinul de prohibiție este întârziat din principiu, nu doar anul acesta, ci în general în toți anii și este prea scurt. El ar trebui extins“, a mai precizat Mușetescu pentru Radio Constanța.
Guvernatorul Deltei Dunării mai afirmă că pescarii cunosc faptul că la data de 15 februarie majoritatea știucilor au finalizat procesul de depunere a icrelor, acest fapt fiind intens legat de condițiile climaterice.
„Dacă anul acesta este frig, mai frig decât de obicei, în perioada ianuarie-martie, atunci știucile își pot decala, își prelungesc un pic depunerea icrelor și s-ar putea să fie nevoie să dăm ordinul mai târziu. Legea nu prevede încă acest lucru. Timpul pe care îl emite pentru prohibiția la știucă este prea scurt și nu este pus nici în perioada reală de reproducere la știucă“, este de părere Mălin Mușetescu.
În acest context, reprezentantul ARBDD consideră că, anul viitor, ANPA ar trebui să vină cu un proiect de lege prin care prohibițiile sunt stabilite în funcție de climă, de perioada reală de reproducere a fiecărei specii în parte, iar ordinele de prohibiție să fie emise diferit în funcție de regiunile țării, pe considerente meteorologice.
„În Deltă putem avea -13 grade, iar la Orșova să fie +5 grade Celsius. Atunci peștii nu-și mai declanșează reproducerea în același timp în toată țara.E și normal așa. Ei își declanșează reproducerea în funcție de temperatură. Când temperatura atinge un anumit nivel, atunci apar niște activități endocrine, sunt secretați niște hormoni reproductivi în sângele peștelui, care intră automat în proces reproductiv“, a mai explicat Mălin Mușetescu.
Redactori: Carmen SĂCUIU, Cristina SÎMBETEANU