Cristian Cealera a lansat cel de-al III-lea volum din seria „Poveștile Mării Negre”, o carte cu legende neștiute ale tărâmului dobrogean
Publicat de Arantxa Catană, 1 martie 2018, 19:56 / actualizat: 2 martie 2018, 10:40
Jurnalistul și scriitorul constănțean Cristian Cealera este unul dintre cei mai împătimiți oameni după legendele și misterele Dobrogei. Asemeni unui arheolog a făcut săpături în cărțile de specialitate, a mers în sate uitate și a găsit oameni care au auzit de la străbunii lor povești nemaiștiute despre Dobrogea. Una dintre ele este și cea în care Sfântul Gheorghe duce bătălia cu fiorosul balaur în Delta Dunării.
„Fiind atras de toponimie, m-a fermecat povestea localității Ciocârlia. Există Ciocârlia de Jos si de Sus, sate dobrogene obișnuite. Acolo sunt povești legate de multiculturalitate, iar în legenda întemeierii este vorba de o poveste de dragoste între un turc si o româncă. Cei doi au avut 2 fete care cântau foarte frumos, una a fost Ciocârlia care a rămas în satul natal, iar cealaltă s-a căsătorit într-un sat vecin și așa am ajuns la Ciocârlia de Sus și Ciocârlia de Jos. Sunt tot felul de legende. De exemplu, mă întrebam de unde vine numele brațului Sfântu Gheorghe. Cei mai mulți dintre localnici, majoritatea ucraineni, spun că atunci când a omorât balaurul, Sfântul Gheorghe a făcut-o în Delta Dunării. Monstrul rănit a început sa fugă spre mare, iar în urma lui au venit apele Dunării. Acesta mai este numit și „drumul șarpelui”. Pur și simplu m-am îndragostit de fiecare legendă pe care am scris-o” a adăugat Cristian Cealera.
Pasionat de mitologia pământului ce unește Dunărea de mare, jurnalistul Cristian Cealera a declarat pentru Radio Constanța că totul a început cu platforma online „Blacksea tales” unde și-a prezentat primele povești ale Dobrogei apoi a ajuns la performanța de a publica trei volume în care sunt împărtășite aproximativ 380 de povestiri și de legende. Cel de-al III-lea volum îl dedică fostului director al Arhivelor Naționale, filiala Constanța, regretatul Virgil Coman.
„Totul a început cu platforma online „Blacksea tales” alături de Cristi Bărhălescu și de Valentin Coman. În 2013, am avut ideea aceasta prin care să publicăm materiale scurte despre Dobrogea, iar eu am fost desemnat să le scrie. Din aproape-n aproape, încurajat de oameni pe care nu îi cunoșteam la momentul respectiv, s-a ajuns la transformarea aceasta de la Cristi Cealera care punctează anumite lucruri inedite din Dobrogea, la Cristi Cealera – cel care se apucă să scrie o carte. Succesul primei carți a adus, implicit, la deschiderea apetitului și la următoarele publicații”, spune Cristian Cealera.
Autorul este convins că munca sa de realizare a unor adevărate colecții de povești din și despre Dobrogea nu se va opri aici.
Cristian Cealera: Mă întreabă lumea dacă va sosi și volumul IV. Dobrogea este foarte bogată, cred că ar putea fi făcute 10-15 volume, nu știu dacă voi reuși eu să le fac, deși îmi doresc. Totul ține de timp deoarece în ceea ce privește pasiunea, e clar că există și mă împinge să merg mai departe.
Reporter: Ne-ai mărturisit că ai avut un vis premonitoriu, un vis in alb. Despre ce este vorba?
Cristian Cealera: Visul acesta în alb este despre faptul că mi-am structurat toate cele 3 volume de până acum, pe culori. Cartea galbenă, cartea albastră, acum cartea verde-gri..să spunem așa. Dacă va exista un al patrulea volum, va fi cu coperți albe. Mă gândeam să colaborarez cu fotograful Dan Cristian Mihăilescu, cel care m-a ajutat la crearea pozelor pentru primul volum, în redarea unor fotografii cu marea înghețată.
Redactor: Silvia PASCALE
Foto: Andreea NEICU