Muzeul de la Topalu – O luptă de un deceniu pentru patrimoniul cultural donat statului de dr. Vintilă
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 23 februarie 2018, 17:17 / actualizat: 23 februarie 2018, 18:44
A trecut un deceniu de când a început lupta în justiție pentru patrimoniul Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” de la Topalu cu tablouri în valoare de milioane de euro. Pe de o parte administratorul patrimoniului, Muzeul de Artă Constanța încercă să păstreze lucrările, iar pe de cealaltă parte, Mario Vintilă, fiul doctorului care a donat, în 1960, tablourile, vrea să revoce donația. Mai nou, Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis rejudecarea dosarului și strămutarea cauzei la Curtea de Apel Galați.
În primăvara lui 2008 începea lupta în justiție pentru patrimoniul Muzeului de la Topalu. În 1960, medicul Gheorghe Vintilă dona statului român peste 200 de tablouri, multe dintre ele semnate de Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Dimitrie Paciurea sau Oscar Han. O adevărată comoară culturală evaluată la milioane de euro. Condiția a fost ca lucrările să rămână pentru totdeauna în patrimoniul Muzeul din Topalu, fosta casă părintească a medicului român.
În urmă cu 10 ani, însă, fiul dr. Gheorghe Vintilă, Mario Vintilă, a cerut în instanţă revocarea donaţiei, invocând faptul că operele de artă nu ar fi bine conservate, așa cum era stipulat în clauza de donare.
În 21 februarie 2018 Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție rejudecarea dosarului și strămutarea cauzei de la Constanta la Curtea de Apel Galați.
„Lucrurile s-au lungit mult prea mult față de situația foarte clară pe care o prezintă Muzeul de la Topalu. În fond este o instituție deschisă, în circuit public pe care toată lumea poate să o vadă. Muzeul din Topalu îndeplinește toate standardele cerute de normele de conservare, este un muzeu dotat cu tot ceea ce trebuie pentru susținerea unui microclimat constant. Faptul că în pofida evidenței acest proces continuă mi se pare extrem de complicat și nemotivat“, afirmă managerul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu.
A declarat directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu. După o primă expertiză pe probleme de muzeologie s-a ajuns la o expertiză pe probleme de conservare, apoi pe probleme de biologie, iar acum procesul s-a întors spre rejudecare pentru o a patra oară pe problemă de restaurare, a mai completat criticul de artă, Doina Păuleanu.
„În momentul în care reclamantul Mario Vintilă câștigă procesul, acest lucru înseamnă desființarea unui muzeu din țară și pulverizarea unei colecții în pofida dorinței donatorului care a fost, efectiv, foarte clar în hotărârea sa. Lucrările trebuie să rămână în patrimoniul comunei Topalu“, este de părere Doina Păuleanu.
Redactor: Silvia PASCALE