Salarii reduse cu aproape jumătate, pentru unii angajați constănțeni de la stat
Publicat de Arantxa Catană, 21 februarie 2018, 19:12
O parte dintre angajaţii direcţiilor de sănătate publică s-au trezit că iau salarii diminuate cu sume foarte consistente: de la 900 de lei, până la 1.400 de lei.
Scăderi importante de salarii au survenit şi în cazul şefilor de centre pentru copii. Este și cazul Direcției de Sănătate Publică din Constanța și a DGASPC.
„Funcționarii publici din DSP-uri au o reducere a venitului net între 20 și 45%. Dacă discutăm de biologi, chimiști și fizicieni, aceștia au o reducere a veniturilor nete undeva la 25%. Tot pe parte medicală, avem asistenții medicali din anatomie patologică, cei cu studii superioare, care au pierdut 20%. La direcțiile generale de asistență socială și protecția drepturilor copilului, șefii de centre au o diminuare a venitulor nete tot de 20%”, a declarat preşedintele SANITAS Constanţa, Nicolae Manea.
Iar situaţia se poate înrăutăţi şi mai mult, chiar de luna viitoare, dacă se va aplica regulamentul de sporuri, în formula prezentată la negocieri.
Două sunt cauzele care au provocat această situaţie.
„În primul rând, Legea 153 a salarizării, care, din păcate, nu mai este unitară și care a dus la situația aceasta paradoxală că s-au stabilit grile, iar o parte din aceste categorii, cum ar fi funcționarii publici sau biologii, chimiștii și farmaciștii din DSP-uri, aveau salariile puțin mari mari decât în noile grile, stabilită de Ministerul Muncii. La aceste prevederi s-a adăugat ordonața 79, care a trecut cea mai mare parte din contribuțiile angajatorului în sarcina angajatului. Ei, în condițiile acestea, având salariile puțin mai mari decât grila, sau la maximul acesteia, nu au mai beneficiat de majorarea salariilor cu 25% de la 1 ianuarie 2018. Și, atunci, suportă aceste contribuții din salariul propriu. Ceea ce mi se pare o mare nedreptate”, a precizat preşedintele SANITAS Constanţa, Nicolae Manea.
Şi la inspectoratele teritoriale de muncă au survenit tăieri de salarii, însă doar pentru posturile de conducere. În unele cazuri, scăderile sunt de peste o mie de lei.
În Constanţa, sunt afectaţi de această situaţie în jur de 200 de angajaţi din domeniile amintite, iar la nivelul ţării, 5.000.
Redactor: Bogdan Comșa
Redactor online: Arantxa Corleanu