CONSTANȚA: Măsuri suplimentare pentru siguranţa copiilor în şcoli

Publicat de Arantxa Catană, 21 februarie 2018, 17:48
Primăria municipiului Constanţa are în vedere, pentru anul şcolar viitor, măsuri suplimentare pentru siguranţa copiilor în şcoli. Sunt propuse două variante: fiecare şcoală să fie dotată cu sisteme de supraveghere video şi un buton de panică, sau să fie suplimentată paza.
Necesitatea pazei în unităţile şcolare a fost demonstrată, din păcate, în repetate rânduri de conflictele care s-au produs în ultima perioadă – amintesc, un elev de la o şcoală generală din Constanţa a fost bătut de trei mămici în incinta şcolii, doi băieţi, de la un liceu constănţean, în joacă, s-au lovit şi pentru unul dintre ei a necesitat intervenţie chirurgicală.
Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, promite pentru anul şcolar viitor creşterea siguranţei în şcoli.
„După ce vom avea poliţişti locali angajaţi, după ce vom avea costul estimat de supraveghere video, vom putea să luăm o decizie. Ce facem? Angajăm oameni, sau sistemul de supraveghere video cu un buton de panică în care poliţia locală să fie înştiinţată imediat, pot asigura siguranţa copiilor în şcoală? Din punct de vedere economic cea mai bună soluţie este supavegherea video”, a declarat Decebal Făgădău.
Directorii unităţilor de îvăţământ spun că pentru siguranţa elevilor este necesară atât supravegherea video cât şi paza specializată.
La Liceul Teoretic Decebal, de exemplu, unde studiază 1.400 de elevi există camere video pe holurile clădirii şi în curtea şcolii. Liliana Zvirnarciuc, directorul liceului, spune că îşi doreşte şi în sălile de curs camere video, de asemenea şi un paznic. Profesorul de serviciu nu poate garanta siguranţa elevilor.
Şi conducerea Liceului G.Călinescu solicită paznic, chiar dacă în şcoală sunt camere de luat vederi.
„Cel mai bine ar fi ca primăria să plătească paznic. Avem camere, avem alarmă, dar intrările nu sunt păzite. Ne-ar trebui un paznic, care să stea în permanenţa la intrare. Profesorii nu doresc să-şi asume această responsabilitate. Îi supraveghează pe elevi în pauză, dar nu vor să facă pe portarii”, spune directorul liceului, Elena Crăcea.
Sindicaliştii din învăţământ sunt revoltaţi că profesorii au obligaţia de a face de serviciu în şcoală, având în vedere că există şi o lege, în acest sens, încă din 2007.
„Siguranţa în unităţile de învăţământ se realizează sub conducerea prefectului, este în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale, a inspectoratelor şcolare, a inspectoratelor judeţene de poliţie şi jandarmerie, punct. Profesorul nu este şi nu poate fi confundat cu paznicul. Pentru că el nu a stat în facultate şi nu s-a pregătit pentru această carieră ca să o facă pe paznicul. Nici nu este pregătit să facă faţă unei astfel de sarcini”, a declarat liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, Mitică Iosif.
Redactor: Aura Mierluș
Redactor online: Arantxa Corleanu