Polițiștii locali le-au pus gând rău cerșetorilor și îndeamnă cetățenii să ignore rugămințile unor astfel de persoane

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 19 februarie 2018, 09:39
Polițiștii locali din Constanța sunt puși serios pe treabă pentru a face orașul un loc sigur, curat și civilizat. Astfel, în atenția polițiștilor au intrat și persoanele care apelează la mila publicului.
Săptămâna trecută, polițiștii locali au amendat șase persoane prinse că cerșeau în diferite intersecții din municipiul Constanța. De asemenea, oamenii legii le-au confiscat cerșetorilor bunurile și banii pe dobândiți din cerșit.
„Sumele de bani confiscate de la persoanele în cauză vor fi aduse la cunoștința Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța și predate Trezoreriei. Rugăm cetățenii să nu mai dea curs cererilor/ rugăminților unor astfel de persoane, și astfel, împreună să asigurăm un climat public civilizat“, au transmis reprezentanții Poliției Locale Constanța.
Statistici realizate, periodic, în România indică faptul că sute de mii de copii stau zilnic pe străzi și cerșesc. Din păcate, fenomenul exploatării minorilor sau persoanelor cu handicap prin obligarea lor să cerșească nu poate fi oprit, însă autoritățile au încredere că el poate fi controlat.
Poliția Locală va continua raziile, iar în paralel, în Constanța, dar și în alte orașe din România există centre care pot veni în ajutorul persoanelor care fie nu au din ce trăi, fie sunt trimise la cerșit împotriva voinței lor.
Din nefericire, cerșetoria este încă o afacere profitabilă. Există cerșetori în România care strâng până la 5.000 de lei pe lună, după cum arată statistici efectuate de INS în anii anteriori. Banii nu ajung de fiecare dată la cei care par să aibă cu adevărat nevoie de ei, ci la liderii grupărilor care îi racolează și îi trimit apoi forțat la cerșit.
Puterea de a face ca acest fenomen social să scadă în amploare stă în mâna fiecăruia dintre noi. Oricât de mult ne-ar impresiona mâna întinsă, murdară, a unui copil sau a unui bătrân sau invalid, bine ar fi să ne stăpâni emoțiile și să ne gândim că nicidecum nu-i facem acelui om un bine, ci alimentăm o rețea care îl ține pe acel copil, vârstnic sau invalid, în stradă pentru a produce bani nemunciți.