Investitorii din MEDGIDIA, nemulțumiți de „furtuna fiscală“
Publicat de Arantxa Catană, 19 februarie 2018, 16:04
„Furtuna fiscală“ nu folosește nimănui, nici măcar statului – este de părere unul dintre proprietarii unei fabrici de dulciuri din Medgidia. Și mai grav este că s-au redus posibilitățile de a fi stimulați angajații devotați companiei, a mai spus Feuzi Ismail.
„Această «Revoluție fiscală», de fapt este o involuție fiscală. Este ceva neașteptat. Până la urmă nu are nimeni de câștigat, nici măcar statul. Toate efectele dezastruoase ale acestei furtuni fiscale ne-au limitat capacitatea de a plăti mai mult angajații. Spre exemplu noi aveam un nivel al salariilor mai ridicat decât minimul pe economia. Dar la ora actuală a trebuit să ajungem la minimul pe economie. S-a ajuns ca și omul mai vechi și omul mai nou angajat să aibă un salariu foarte apropiat. Cum poți tu să stimulezi omul ală mai vechi dacă nu mai ai posibilități financiare?! Pentru că bugetul de salarii este același! Efectiv mai aduc și bani de-acasă ca să plătesc salariile“, a precizat Feuzi Ismail.
Enan Beynaz, șef birou contabil la o firmă de producție a maselor plastice din Medgidia ne-a spus că angajații și-au primit salariile estimat pentru că modificările fiscale recente nu au încă norme de aplicare.
„Am avut și noi o problemă cu angajații, n-am putut finaliza statele de plată pe luna ianuarie pentru că nu se poate face Declarația 112 pentru contribuțiile firmei și angajaților la sănătate și pensii. Nimeni nu poate să înregistreze acea declarație pentru că nu sunt normele de aplicare. Nu s-au emis! Cei de la programul de contabilitate trebuie să-și facă update la soft, dar atât timp cât nu ai normele la lege, nu le poți aplica, nu știi cum!“, a declarat Enan Beynaz.
Metin Gungor, director general al aceluiași producător de mase plastice din localitate susține că, în pofida problemelor apărute, nu ar vrea să mute firma în altă țară.
„Avem încredere că economia României va fi bine – sperăm – noi vrem să creem și alte locuri de muncă, vrem să producem mai mult și vrem să creștem vânzările pe export de aici, din România, către toată Uniunea Europeană. Încercăm să asigurăm un nivel de trai decent tuturor angajaților. Noi dăm importanță tuturor contribuțiilor și datoriilor către stat și le plătim la termenul scadent. Chiar dacă avem capital străin, noi ne considerăm o firmă românească“, a specificat Metin Gungor.
Presiunea pe veniturile oferite în noul context al modificărilor legislative recente reprezintă un stres în plus pentru investitorii confruntați, oricum, cu o gravă criză a forței de muncă.
Redactor: Monica Cruceanu Comșa
Redactor online: Arantxa Corleanu