Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri lansează un produs-pilot pentru dezvoltarea rurală
Publicat de Arantxa Catană, 19 februarie 2018, 15:28
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunță lansarea G.E.R.- Garantarea Economiei Rurale, o soluție completă de finanțare pentru proiectele de dezvoltare propuse de beneficiarii publici locali.
Noul produs de garantare armonizează două facilități de sprijin destinate beneficiarilor publici care propun proiecte la nivelul Grupurilor de Acțiune Locală:
- garanția FNGCIMM pentru plata avansului prevăzut în contractele de finanțare încheiate cu Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020;
- garanția creditului bancar pe care beneficiarii îl pot accesa pentru finanțarea investiției.
În ambele cazuri, garanția FNGCIMM poate acoperi până la 100% valoarea finanțării, devenind astfel o pârghie de impulsionare a dezvoltării economice la nivel local.
„Noul produs de garantare, G.E.R. – Garantarea Economiei Rurale, reprezinta pentru Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri un pilot al noii strategii de repoziționare și dezvoltare. Susținerea ecosistemului antreprenorial românesc, a economiei în general, presupune o abordare personalizată a potențialilor beneficiari. Am identificat o serie de oportunități la nivelul segmentului public local și am dezvoltat noul mecanism de garantare pentru a facilita implementarea proiectelor ce pot beneficia de finanțarea AFIR. Estimăm un potențial de peste 2.000 de proiecte la nivel național, ce pot genera atragerea a peste 180 de milioane de euro, fonduri destinate dezvoltării rurale”, a declarat Alexandru Petrescu, Director General FNGCIMM.
Mecanismul de garantare G.E.R. a fost dezvoltat ca răspuns la nevoile de sprijin ale beneficiarilor publici identificate la nivel local, fiind în același timp un catalizator pentru absorbția fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene.
Prin sustinerea în procesul de finanțare a beneficiarilor publici din acest sector, FNGCMM contribuie la creșterea calitatii vieții din mediul rural românesc.
De remarcat că în ultima perioadă băncile au început să dezvolte programe de finanțare destinate agriculturii.
Mai multe investiții în ferme din județele Constanța și Tulcea au fost realizate prin credite de la bănci, iar garantarea acestora de către stat va ușura acordarea acestor finanțări.