MApN pregătește înființarea unei noi baze militare la Mihail Kogălniceanu
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 16 februarie 2018, 12:51
Prezent, zilele acestea la Bruxelles, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre NATO, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a făcut un anunț extrem de important.
Într-un interviu acordat portalului Calea Europeană, oficialul de la București a dezvăluit planul Guvernului României de a înființa o nouă bază militară aeriană la Mihail Kogălniceanu, în județul Constanța.
„Ministerul Apărării pregătește o hotărâre de Guvern pentru înființarea unei noi baze aeriene la Kogălniceanu și totodată pentru a veni în sprijinul partenerilor americani cu o hotărâre de guvern care să ducă la posibilitatea achiziționării terenului astfel încât baza de la Kogălniceanu să se poată extinde“, a afirmat Mihai Fifor.
Declarația ministrului Apărării Naționale vine în contextul în care, anterior, la începutul lunii februarie, anunța că statul român va aloca resurse financiare pentru extinderea bazei militare aeriene din județul Constanța, având deja mai multe discuții în acest sens cu partenerul american.
La începutul anului, Departamentul de Stat american anunța că va aloca peste 200 de milioane de dolari în anul fiscal 2018 pentru renovarea şi modernizarea unor facilităţi militare din Europa, inclusiv din România, pe listă aflându-se și bazele militare de la Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu.
„Este o investiție foarte consistentă a partenerului american și România și-a asumat obligația de a sprijini această investiție și asta vom face în prima parte a anului“, a declarat Fifor, pentru Calea Europeană.
„Pentru cei care au avut răbdare să parcurgă Strategia de Apărare a Administrației Trump, au remarcat că SUA identifică două potențiale amenințări: Rusia și China. Pe noi, ca prezență în flancul estic al Alianței și principal actor la Marea Neagră, ne interesează foarte mult amenințarea Federației Ruse“, a completat Fifor, cu mențiunea că Secretarul american al Apărării, James Mattis, a oferit asigurări că Pentagonul va continua să dezvolte capabilități în România.
„La rândul nostru, noi l-am asigurat de tot sprijinul, de pildă, pentru dezvoltare bazei de la Mihail Kogălniceanu. (…) Noi am solicitat sprijin de la secretarul Apărării Mattis pentru brigada multinațională, prin prezența americană la brigada multinațională și solicitarea noastră, conform celor spuse de secretarul Apărării Mattis, este în analiză și sperăm că va avea un răspuns favorabil“, a mai spus ministrul român al Apărării.
De menționat este și faptul că România este unul dintre puținele state membre NATO care alocă 2% din PIB pentru Apărare.
„Mai fac o precizare, sunt numai șase țări în momentul de față, în cadrul Alianței, care alocă 2% din PIB, dar discuțiile nu s-au referit doar la alocarea aceasta de fonduri. Se discută despre cei 3 C – cash, capabilities și contribution. România, la ora asta, acoperă toate cele 3 coordonate, acoperă 2% din PIB, își construiește noi capabilități prin programe majore de înzestrare, iar în ce privește contribuția în teatrele de operații, noi continuăm să fim prezenți cu aproape 700 de militari în teatrele de operații, la aceștia se adaugă și 23 de jandarmi pe care MAI îi va dispune în Afganistan și Irak”, a mai detaliat ministrul Mihai Fifor.
Fifor a mai dezvăluit că Secretarul Apărării, James Mattis, ar putea veni în România, într-o vizită de lucru, chiar anul acesta.