Companiile dobrogene listate la Bursa de Valori nu înregistrează probleme mari
Publicat de Adrian Băncilă, 12 februarie 2018, 14:21
Căderea accentuată a burselor din ultimele zile a transmis fiori reci și investitorilor din România. Însă, nu ar trebui să ne îngrijoreze soarta companiilor dobrogene pentru că acestea fie au rezultate financiare bune, cum este cazul Nuclearelectrica sau Oil Terminal, fie, cum este cazul celor din Tulcea, nu au volume mari la tranzacționare, ne-a spus brokerul constănțean Sorin Trandafir.
„Deocamdată nu sunt motive mari de îngrijorare. Companiile au rezultate bune, sunt solide, majoritatea companiilor tranzacționate la Bursa de Valori sunt companii de stat, nu au grad mare de îndarorare bancară, rezultatele – pentru unele dintre ele – sunt de excepție. Au căzut și la noi cu 3-4% indicii, dar venind după o perioadă de creștere de 5-8% de la începutul anului.“
Reporter: Cum stau companiile din județele Constanța și Tulcea care sunt listate la Bursă?
„Cel puțin vorbim de Nuclearelectrica și Oil Terminal care sunt mai cunoscute. Celelalte companii sunt fie listate pe piețe secundare, fie nu au lichiditate (n.r. nu se tranzacționează multe acțiuni de la aceste companii). Nuclearelectrica are rezultate de excepție, a avut și anul trecut, iar anul acesta vine cu un rezultat mult mai bun decât anul trecut, o creștere semnificativă a profitului, așteptări mari la dividende. În privința randamentelor, făcând calculele (raportând la prețul de piață cu potențial dividend) ar veni undeva un randament 7-8 poate chiar 10%, deci e mult mai bine ca la bancă (n.r. spre exemplu dobânda la depozitele bancare pe termen de un an este 1,5%)“
După o perioadă de creștere accentuată timp de mai bine de un an, era de așteptat o astfel de scădere, iar în istoria burselor aceste „ׅcorecții“ cum le numesc specialiștii se petrec în luna februarie.
„Până la scăderea de zilele trecute, piața a urcat undeva la 45% fără corecție. Chiar anul trecut, 2017, indicii S&P și Dow Jones au urcat – a fost primul an în istoria de 20-25 de ani când bursa a închis pe verde, deci în nicio lună nu a fost pe corecție. Piețele acum și-au revenit, au mai fost corecții de genul acesta, deocamdată fundamental nu a apărut nimic. Sunt simple declarații, temeri ale investitorilor.“
În lipsa unor evenimente majore pe piețele internaționale care ar putea prefața o eventuală criză, punând în balanță creșterea din ultimul an cu scăderile ultimelor zile, bursa rămâne totuși pe plus.
Redactor: Monica Cruceanu Comșa
Redactor online: Adrian Băncilă