Cum puteți scăpa de Split TVA
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 februarie 2018, 16:01
Pornind de la cazul unei firme din Tulcea care s-a înregistrat în Split TVA și apoi a dorit să renunțe, s-a constatat că, inițial, sistemul nu avea posibilitatea de renunțare întrucât cadrul legislativ reglementa doar opțiunea de a se întregistra.
Recent, Formularul 086 privind aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA prevede și posibilitatea de renunțare.
Singura problemă pentru cei care au optat inițial și s-au răzgândit este că nu se pot retrage din sistem ma devreme de un an.
În plus, solicitantul trebuie să declare pe propria răspundere că nu face parte din categoriile pentru care se aplică obligatoriu Split TVA.
Radierea se va face în același termen, de cinci zile de la data depunerii notificării.
Companiile aflate în insolvență vor putea renunța la aplicarea sistemului split TVA, doar după ce vor ieși de sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.
Reamintim că sistemul split TVA este obligatoriu, din 2018, doar firmelor aflate în următoarele situații:
– la finele anului 2017 au avut datorii la plata TVA (excepție făcând sumele pentru care s-a obținut eșalonarea la plată) mai mari de 1.500 de lei (firme mari), 1.000 de lei (firme medii), 500 de lei (firme mici), 100 de lei (persoane fizice);
– începând de la 1 ianuarie 2018 au datorii la plata TVA mai vechi de 30 de zile de la scadență (excepție făcând sumele pentru care s-a obținut eșalonarea la plată) mai mari de 1.500, 1.000, 500, respectiv 100 de lei;
– se află sub incidența legislației insolvenței.
Redactor – monica Cruceanu Comșa