Topolog: Farmecul pădurii și comorile satului cu Ion Trofin
Publicat de Liliana Fustanela, 10 februarie 2018, 19:44 / actualizat: 10 februarie 2018, 22:49
Viața este trăită prin cântec și poveste în emisiunea de folclor, tradiții și viață rurală, la Radio Constanța, pe unde medii 909 și 1530 khz. Unul din eroii emisiunii: „Viața-n cântec și poveste” este Ion Trofin din Topolog, județul Tulcea, un om care peste 40 de ani a străbătut Pădurea Ciucurova-Topolog, vestită pentru teiul argintiu și cerbul lopătar. La final de carieră, Ion Trofin, iubitor de tradiții și folclor, a adunat comorile satului într-un muzeu.
Ion Trofin are 68 de ani, s-a născut la Topolog și după ce a urmat clasele primare și liceale în localitatea natală, în 1972, s-a angajat ca silvicultor, alegând această profesie pentru că tatăl său era paznicul pădurii la acea vreme. „Pădurea este frumoasă și o iubești în orice anotimp”, povestește săteanul: iarna prin copacii încărcați de zăpadă și primii ghiocei înfloriți, primăvara când natura renaște prin ciripitul păsărilor, vara prin parfumul teilor și toamna prin culori speciale ruginii-aurii.
Pădurea de tei de la Ciucurova are cea mai mare suprafață de tei argintiu din sud-estul Europei, spune Ion Trofin, așa că stupari din întreaga țară ajung în această zonă. Tot aici se află Mânăstirea Cerbu – Golgota Dobrogei și Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci din Topolog”. Dacă sunteți interesați de turismul religios poveștile lor le aflați aici:
https://www.radioconstanta.ro/2017/05/17/foto-popas-la-schitul-inaltarea-sfintei-cruci-din-topolog/
Pădurea este frumoasă și prin fauna sa, povestește Ion Trofin care afirmă că pe întinderea ei de 16.000 de ha, putem întâlni: nevăstuica, iepurele, mistrețul, cerbul lopătar, cerbul carpatin. Pe potecile ei, Ion Trofin mai fredonează și azi cântecul:„ Pușca și cureaua lată”, dar pentru că a ajuns la vârsta când orice om trăiește din amintiri, își găsește refugiul în Muzeul Satului din Topolog, pe care l-a creat adunând comori din zonă: roată de tors, război de țesut, vase, măciuci, arme, straie, ștergare, opinci și multe altele, dar și fotografii și trofee ce scot în evidență tradițiile, obicieiurile și istoria locală.
A vorbit despre toate acestea la Radio Constanța în direct, prin telefon și pentru că a simțit nevoia să imortalizeze momentul, Ion Trofin l-a rugat pe mai tânărul sătean, Mihăiță Silivestru să-l filmeze în timp ce acorda interviul la Radio Constanța, Lilianei Fustanela. Filmul poate fi văzut aici: