RĂU-PLATNICII vor face din CONSTANȚA un oraș mai curat

Publicat de Arantxa Catană, 9 februarie 2018, 18:51
Constănțenii care primesc amenzi, dar nu le plătesc, ar putea fi nevoiți să presteze muncă în folosul comunității. În acest sens, polițiștii locali au început demersurile legale de sesizare a organelor fiscale, dar măsura nu poate fi luată decât în urma unei deciziei judecătorești.
„Pe parcursul anului 2017 au rămas definitive 26 de hotărâri judecătorești de înlocuire a amenzilor cu munca în folosul comunității, în cuantum de 1.655.000 de lei. De asemenea, au fost formulate în instanță 15 acțiuni noi, care sunt în curs de desfășurare, în valoare de aproximativ 1 milion de lei”, a declarant pentru Radio Constanța Gabriela Ganea, director executiv adjunct al SPIT Constanța.
Despre cadrul legislativ, Gabriela Ganea ne-a spus că este relativ nou și că „este vorba despre OUG nr. 2/2001privind regimul juridic al contravențiilor precum și OUG nr. 55/2002 privind regimul juridic și sancțiunii prestării unei activități în folosul comunității. Astfel, dacă un contravenient nu achită amenda contravențională în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și nu există posibilitatea executării silite, respectiv nu i se găsesc debitorului bunuri sau venituri urmăribile, serviciul de executare silită al SPIT-ului sesizează instanța de judecată, în vederea înlocuirii acestor amenzi cu sancțiuni privind prestarea unei activități în folosul comunității”
În evidențele Poliției Locale Constanța, cu cele mai multe sancțiuni primite și neplătite, se află două persoane cu 66, respectiv cu 79 de amenzi.
Redactor: Cecilia Pătrăhău
Redactor online: Arantxa Corleanu