Dan Tivilichi: În Portul Constanţa sunt în derulare investiţii private de 300 de milioane de euro
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 7 februarie 2018, 18:01
Directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, Dan Tivilichi, a declarat miercuri, în cadrul reuniunii de lucru cu administraţiile portuare, Ministerul Transporturilor şi operatorii portuari, pentru elaborarea strategiei navale a României, că la ora actuală în Portul Constanţa sunt în derulare investiţii private de 300 de milioane de euro, transmite agenția Agerpres.
„În ultimul an au fost începute investiţii private, ale operatorilor din Portul Constanţa, în valoare de peste 300 de milioane de euro, realizate pentru creşterea şi eficientizarea capacităţilor operaţionale, atât în danele specializate cât şi în utilaje de exploatare, sau extinderea spaţiilor de depozitare. Am reuşit să deschidem portul spre investiţii”, a declarat Tivilichi.
Dan Tivilichi a mai opinat că în că în contextul extinderii investiţiilor pentru dezvoltarea Portului Constanţa, întregul sectorul naval ar trebui să devină motorul de dezvoltare al economiei locale şi regionale.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerului Transporturilor, Ionel Minea, a afirmat că faţa Portului Constanţa se va schimba semnificativ în următorii ani, dezvoltarea acestui uriaş hub european de mărfuri presupunând lucrări de infrastructură portuară, dar şi investiţii private în dane specializate.
„Dezvoltarea Portului Constanţa presupune în acest moment dezvoltarea infrastructurii portuare şi investiţii private în dane specializate. Aceasta este direcţia către care trebuie să mergem printr-o colaborare strânsă între operatori şi administraţie, noi creând infrastructură şi operatorii efectuând investiţii în dane specializate. Există în acest moment mai multe programe din partea operatorilor în desfăşurare, dar şi din partea Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, inclusiv dragaje de investiţii pentru a asigura adâncimi foarte mari, până la 19 metri astfel încât să permitem accesul navelor de mare tonaj în port”, a declarat Ionel Minea.
Oficialul din Ministerul Transporturilor a mai afirmat că imediat după aprobarea Ghidului Solicitantului, în ritm galopant, din ianuarie şi până în prezent, Portul Constanţa a depus două proiecte importante pentru investiţii în infrastructură portuară. „În acest moment sunt create toate condiţiile pentru ca Administraţia Porturilor Constanţa să îşi pună în aplicare întregul program de investiţii, care totalizează un număr de 16 proiecte majore şi am convingerea că în următorii ani faţa portului se va schimba în mod semnificativ”, a precizat Ionel Minea, citat de Agerpres.
Secretarul de stat Ionel Minea a mai apreciat şi faptul că operatorii portuari au proiecte ambiţioase, printre care realizarea de noi terminale de cereale, de petrol şi de gaz natural lichefiat.
CN APM Constanţa a organizat miercuri o reuniune de lucru a administraţiilor portuare şi a organizaţiilor reprezentative din sectorul naval cu participarea responsabililor din Ministerul Transporturilor pentru elaborarea strategiei navale a României, pe termen scurt, mediu şi lung. La eveniment a participat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Minea, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi administraţiilor portuare de la Dunăre, ai Asociaţiei Armatorilor şi Operatorilor Portuari – Fluviali din România, organizaţiilor reprezentative din sectorul naval şi Organizaţia Patronală Constanţa Port Business Association.