Explicații pentru scăderea burselor în întreaga lume. Ce înseamnă acest lucru pentru România
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 6 februarie 2018, 13:11
Investitorii sunt speriați de evoluțiile optimiste. Sună paradoxal, însă răspunsul este frica de a pierde câștigurile acumulate deja, susține Cosmin Gheorghiu, consultant în investiții, citat de digi24.ro.
„Economia americană a avut o evoluție foarte bună, însă bursa a crescut foarte mult, iar investitorii din piață, de un an-doi, au profituri bune pe portofoliu. Se vorbește tot mai mult de o nouă criză. Pe acest fundament investitorii au o mare panică. Frica de a pierde câștiguri i-a făcut să vândă”, a afirmat Cosmin Gheorghiu.
„Mai sunt și mașinile care au început să tranzacționeze, care nu pot fi oprite. Varsă în piață foarte multe acțiuni indiferent de ce e la cumpărare și nu așteaptă, cum ar face un trader uman, vor accentua creșterile și scăderile indicelui bursier”, a adăugat consultantul.
Specialistul este de părere că și România va fi afectată.
„Toate investițiile sunt globalizate. Cei care au acțiuni în SUA au și în Londra. De aceea și România va fi puternic afectată, însă nu cred că e o situație care trebuie să ne sperie. Nu trebuie să vindem în panică, trebuie să urmărim, pot apărea oportunități de cumpărare până la sfârșitul anului. Nu există un motiv fundamental ca piața să se facă praf și să fie o criza ca în 2007”, a subliniat Cosmin Gheorghiu.
În plus, el a afirmat că nu ar fi motive ca bursa de la București să scadă mai mult decât cea de la New York: „Problema la București e lipsa lichidității, dacă un investitor cu portofoliu mare vrea să iasă azi va împinge prețurile în jos până găsește pe cineva să-i cumpere”.
În ceea ce privește o nouă criză, Cosmin Gheorghiu a precizat că nu se poate vorbi despre așa ceva dacă economiile mari merg foarte bine.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, astăzi, că scăderea burselor nu afectează România, amintind că ţara noastră a împrumutat două miliarde de euro de pe pieţele externe, iar acest lucru arată „foarte clar”, în opinia sa, interesul investitorilor.
„Teoretic, orice poate să afecteze, într-un fel sau altul. Partea bună este, şi preiau ca mesaj pozitiv ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecuta la Ministerul de Finanţe, am avut un împrumut de două miliarde de euro, ceea ce arată foarte clar interesul investitorilor faţă de piaţa din România, de economia din România, mai ales pe termen lung – e un mesaj important”, a precizat Teodorovici, la Palatul Parlamentului.
Un alt argument care demonstrează stabilitatea pieţei româneşti este, potrivit ministrului de Finanţe, structura investitorilor.
„Sunt investitori din ţări precum Germania, Austria, Marea Britanie, din America. La fel, costurile sunt unele foarte avantajoase. Sunt chestiuni care arată foarte clar încrederea investitorilor străini în economia României pe termen lung, ceea ce contează”, a susţinut Eugen Teodorovici.
Întrebat dacă România este afectată de căderea burselor, el a răspuns: „Nu, nu ne afectează, ăsta e punctul meu de vedere”.