Psihologii MApN vor lua lecții de la colegii canadieni în privința consilierii militarilor diagnosticați cu stres posttraumatic
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 5 februarie 2018, 14:40
Ministerul Apărării Naționale este în tratative cu armata canadiană pentru realizarea unui program comun în ceea ce privește psihologia operațională pentru militarii care au participat la operațiuni în teatrele de război.
Este nevoie de un centru bine organizat și cu psihologi pregătiți în acest sens, a declarat ministrul Mihai Fifor.
În prezent, militarii sunt supuși unui test psihologic doar la plecare a declarat, pentru Radio Constanța, președintele Asociației Veteranilor și Veteranilor cu Dizabilități, plutonier adjutant principal Marius Apostol.
Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat, la Constanța, că a solicitat sprijinul armatei canadiene pentru realizarea unui program comun în ceea ce privește psihologia operațională pentru armata română.
„Vom avea un nou centrul național de psihologie operațională încadrat cu psihologi care se pregătesc în domeniul acesta, încât să putem să acoperim foarte bine recuperarea după întoarcerea din teatru a militarilor români. Nu este un lucru pe care să-l putem nega vreodată; sindromul de stres posttraumatic există, este o problemă cu care se confruntă toate armatele care participă în teatrele de operații și nu doar armatele. Dacă un militar aflat în teatru se confruntă cu acest sindrom, la fel se confruntă și un lucrător de pe SMURD“, afirmă ministrul Apărării, Mihai Fifor.
S-au făcut deja primii pași.
„Avem o delegație de psihologi români care pleacă în Canada pentru a discuta cu omologii din armata canadiană și eu sper ca până la finele lunii februarie să putem prezenta acest concept și să demarăm proiectul cu adevărat“, a mai precizat Fifor.
Președintele Asociației Veteranilor și Veteranilor cu Dizabilități, plutonier adjutant principal Marius Apostol a comentat, pentru Radio Constanța, inițiativa MApN.
„Asociația Veteranilor și Veteranilor cu Dizabilități salută inițiativa Ministerului Apărării de a implementa pentru prima dată acest lucru. Asociația a semnalat încă de acum 3-4 ani că există aspecte la cei care se întorc din teatrele de operații, legat de traumele de după război. Din punctul nostru de vedere, este un lucru bun și benefic pentru toți militarii care se întorc. Sunt implementate, la ora actuală, acele fișe sau teste psihologice, dar vorbim despre aceste fișe numai în momentul când (n.red. militarii) pleacă în teatrul de operații. După teatrele de operații, din păcate, nu se mai face mai nimic. Eu sper ca domnul ministru să se gândească să participăm și noi cu unul sau doi membri din asociație pentru a vedea cum fac partenerii noștri canadieni“, a transmis plt.adj.pp Marius Apostol.
Ministrul Mihai Fifor a mai declarat că intenția ministerului este de a angaja încă 50 de psihologi.
Redactor: Cristina ILIUȚĂ