Cum ne ferim copiii de obezitate și alte boli cauzate de nutriția inadecvată?
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 3 februarie 2018, 12:36
Stilul de viaţă modern, meniurile bogate în calorii şi lipsa mişcării îşi pun amprenta în statisticile care ne indică fruntaşi la obezitate, boli cardiovasculare şi diabet zaharat.
Specialişti în nutriţie au susţinut zilele acestea la Constanţa, o conferinţă pe tema rolului nutriţiei şi a activităţii fizice, în menţinerea stării de sănătate a copilului.
Totul începe în primele 6 luni de viaţă, iar vaccinurile din schema obligatorie nu trebuie, în niciun caz, neglijate afirmă prof univ dr. Adrian Georgescu, de la Universitatea „Carol Davila“ Bucureşti.
„Un lucru formidabil de important și este o durere când vezi ce se întâmplă, una dintre marile minuni, marile achiziții ale medicinei sunt vaccinurile. Prin vaccinuri s-a reușit să se evite milioane de morți. Un sfat absolut dezinteresat: nu săriți niciun vaccin care este inclus în calendarul vaccinal“, atrage atenția profesorul Adrian Georgescu.
Obiceiurile bune se formează în familie, dar copiii nu trebuie îndemnaţi să mânânce mult, ci mai degrabă trebuie încurajaţi să fie activi fizic, a sustinut prof. univ. dr Florea Iordăchescu, de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie“.
„Copiii să fie lăsați să mănânce atât cât vor ei să mănânce, dar cu moderație. Nu porții mari, nu forțați să mănânce mult, pentru a se evita ceea ce ați văzut că se întâmplă ca o boală a ultimelor decenii – obezitatea. Copiii trebuie îndemnați să fie activi fizic, să evite să stea la televizor, la calculator, tabletă etc“, este de părere și profesorul Florea Iordăchescu.
O alimentație corectă în perioada copilăriei contribuie la prevenirea apariţiei bolilor cardiometabolice la vârsta de adult.