Ghid gratuit de arhitectură pentru dobrogenii care vor să-și construiască o casă tradițională
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 31 ianuarie 2018, 12:50 / actualizat: 31 ianuarie 2018, 14:44
Cine iubește specificul caselor dobrogene și iși doreste să construiască în stilul tradițional, asa cum o faceau bunicii noștri, atunci poate consulta gratuit, un ghid inedit realizat de o echipa inimoasă. Mai mulți arhitecți dobrogeni alături de directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, Maria Magiru, au muncit ca stilul arhitectural al acestor meleaguri să fie repus în valoare și predat generațiilor următoare. Ingeniosul ghid poate fi descărcat gratuit de pe site-ul Ordinului Arhitecţilor din România – filiala Dobrogea.
Să construiești respectând specificul caselor tradiționale dobrogene nu mai este o necunoscută. Pentru iubitorii de tradiție, dar și pentru cei care vor să aibă o casă de vacanță simplă, dar frumoasa precum cea a bunicilor, folosind materiale naturale și elemente de decor autentice, a fost pus la dispoziție un ghid special. O echipă de arhitecți din Constanța, împreună cu directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru, au realizat acest îndreptar care a vizat zonele din Dobrogea de sud, Dobrogea Centrala, dar si Delta Dunării.
Maria Magiru, director Muzeul de Arta Populara Constanta: Casa în Dobrogea era simplă, dar foarte frumoasă. Eu sunt sigură că dacă acest ghid de arhitectură va fi studiat de cei care doresc să-și ridice o casă în Dobrogea va fi un îndreptar nemaipomenit pentru ei. Obiectivul esențial al acestui proiect este păstrarea nealterată a spiritului așezărilor în care sunt propuse proiectele și conservarea tradițiilor.
Experții și-au propus ca lucrarea să fie un set de reguli ușor de aplicat și o sursă de răspunsuri la întrebările uzuale-ce materiale să alegem, ce configurație să-i dăm casei, sau cum să decorăm interioarele în stilul tradițional. Cum arăta casa străbunilor din satele dobrogene? Ne spune directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, Maria Magiru:
Temelia era din piatră, înaltă de 1 metru și jumătate pentru a face față intemperiilor și pentru a nu se inunda, casele se construiau din chirpici, s-a constatat că era un material izolator foarte bun care menține căldura iarna și răcoarea vara, erau case cu prispă, cu foișor, cu stâlpi de lemn, erau două camere pe o sală, mari însă și o aplecătoare, în partea din spate.
Numeroși constănțeni s-au arătat interesați de lucrare imediat după lansarea ei. Ghidul pentru care experții dobrogeni au muncit 3 ani poate fi descărcat și consultat gratuit pe site-ul Ordinului Arhitecţilor din România – filiala Dobrogea.
Redactor – Silvia Pascale / redactor online – Daniel Țăndăreanu