Dobrogenii nu l-au uitat pe Mircea cel Bătrân. Voievodul, elogiat la 600 de ani de la dispariție
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 31 ianuarie 2018, 16:00
Dobrogea i-a rămas veşnic recunoscătoare domnitorului Mircea cel Bătrân care a luat-o sub aripa principatului său. Cea mai titrată şi cea mai veche instituţie de învăţământ din Constanţa, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, îi poartă numele, o importantă arteră a reşedinţei de judeţ, se numeşte tot Mircea cel Bătrân, de asemenea, şi prestigioasa Academie Navală poartă numele voievodului.
Astăzi, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” l-a cinstit pe domnitorul valah, prin organizarea simpozionului „Mircea cel Bătrân în conștiința urmașilor”, la care au fost invitaţi și elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“.
„Trebuie să ne reamintim din când în când faptul că ei au muncit și au luptat pentru ca Dobrogea să aparțină poporului român, faptul că vorbim aici și acum românește, a început prin lupta tuturor strămoșilor noștri, începând cu Mircea cel Bătrân. De aceea este obligatoriu pentru noi să întipărim același mesaj de datorie și onoare studenților noștri și generațiilor viitoare“, afirmă comandantul (rectorul) Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, comandor dr. Octavian Tărăbuță.
Activitatea a fost prezidată de istoricii Mariana Păvăloiu și Valentin Ciorbea. Mircea cel Bătrân, înmormântat la Mânăstirea Cozia, este un simbol pentru Constanţa, spune Mariana Păvăloiu.
„Locul pe care să nu-l ocoliți atunci când treceți pe Valea Oltului, pentru că, mergând către Sibiu, în dreapta e Mircea cel Bătrân, iar în stânga este unul dintre amiralii de frunte ai flotei noastre, este vorba de cel care în 1944-1945 a avut ultima sa funcție, aceea ce comandant al Școlilor Marinei, apărătorul Constanței, contraamiralul Horia Măcellariu“, a subliniat Mariana Păvăloiu.
Dintre numele de domnitori români, Mircea este cel reprezentat în Constanţa, spune Valentin Ciorbea.
„A fost elogiat de cronicari, de istorici, începând cu Nicolae Bălcescu și Mihail Kogălniceanu. Toți au subliniat fără dubiu faptul că domnitorul Mircea cel Bătrân a marcat profund istoria Țării Românești prin politica sa internă și internațională. Nu există domeniu în care să nu se resimtă viziunea sa“, afirmă prof.univ. Valentin Ciorbea, de la Universitatea „Ovidius“ din Constanța.
Directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, Vasile Nicoară, a lansat o provocare primarului Decebal Făgădău, absolvent al colegiului.
„Să îndeplinească visul de decenii al Constanței de a avea o statuie publică a lui Mircea cel Bătrân. Avem o concurență cu județul vecin dobrogean, cu Tulcea, care se mândrește cu una din cele mai impozante și cele mai frumoase statui ecvestre ale lui Mircea cel Bătrân“, spune prof. Vasile Nicoară.
Redactor: Aurelia MIERLUȘ