Viitoarele posibile conflicte geostrategice în viziunea specialiștilor români
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 28 ianuarie 2018, 10:28
Ca nicioadată, în prezent sunt extrem de multe focare de conflict pe glob, iar următoarea confruntare care va apărea cu intensitate în câțiva ani va fi între China și Statele Unite.
Miza o reprezintă controlul strâmtorii Malacca prin care se derulează 40% din traficul de mărfuri și jumătate din traficul de materii prime, apreciază senatorul Vergil Chițac, șeful delegației române la adunarea parlamentară NATO:
„Viitorul conflict care va apărea cu intensitate în perioada următoare, în câțiva ani va fi între Statele Unite pe de o parte și China pe de altă parte. Centrul de greutate al economiei mondiale s-a mutat în zona Asia – Pacific după ce sute de ani a fost în zona euro-atlantică. Banii și manufacturarea se fac acolo. Din acest motiv strâmtoarea Malacca are o importanță deosebită pentru că mai mult de 40% din comerțul mondial anual trece pe acolo și mai mult de 50% din comerțul mondial de materii prime. Prin urmare, China are un interes major ca să controleze traficul de mărfuri care se face prin strâmtoarea Malacca. Ajungem în Orientul Mijlociu unde s-au conturat două tabere: pe de o parte avem Israel, Statele Unite și țările sunite în fruntea lor situându-se Arabia Saudită și pe de altă parte avem Siria, Iran – țară extrem de importantă în zona aceea și Rusia pe de altă parte. Și în fine, ajungem la ceea ce ne interesează pe noi: Marea Neagră, unde există provocări de securitate ale Federației Ruse.“
După anexarea Crimeei de către Rusia viața în Ucraina a devenit mult mai grea, ne-a spus Marin Gherman, politolog din Cernăuți:
„S-a complicat viața mai ales după ce Rusia a anexat Crimeea și a inițiat destabilizarea țării, inclusiv printr-o sărăcire evidentă a populației, prin acțiunile care vin să destabilizeze situația social-politică din spațiul mediatic. Viitorul va depinde în mare parte de dialogul româno-ucrainean, chiar în pofida problemelor care au apărut între timp, Kiev și București trebuie să negocieze pentru că doar prin cunoaștere vor fi depășite acele stereotipuri și clișee acumulate pe parcursul anilor, acele temeri care – nu exclus – erau elaborate în laboaratoarele de propagandă din alte state și cred că relațiile bilaterale nu trebuie să fie influențate de terțe părți.“
Apropiindu-ne de situația țării noastre, pericolul mai mare nu este cel extern, ci mai degrabă vulnerabilitățile interne ale statului român, iar statul de drept și democrația reprezintă soluția, a mai arătat senatorul Vergil Chițac, șeful delegației române la adunarea parlamentară NATO:
„Nu sunt așa de speriat de amenințarea externă care provine din partea estică, aproape că se încearcă destabilizarea, ba chiar destructurarea Europei, eu sunt îngrijorat de vulnerabilitățile interne pe care le are statul român. Noi trebuie să ne dezvoltăm capacitățile de apărare și am început anul acesta și sper că vom continua. România trebuie să fie capabilă să modeleze mediul extern ei. Noi trebuie să reușim ca stat de drept. Este extrem de important să reușim ca stat democratic. Democrația nu e o treabă simplă, e complicată pentru că presupune participarea tuturor cetățenilor. Senzația mea este că românii în momentul de față nu mai sunt activi democratic, există o stare de lehamite care a cuprins toată societatea românească. Noi putem fi o autoritate în zonă.“
Independența energetică față de resursele de gaze și petrol are Rusiei este un atu pe care doar țara noastră îl are în zonă, iar acest lucru ne-ar putea face să devenim o voce importantă în dialogul marilor puteri, a mai afirmat senatorul constănțean.
Redactor – Monica Cruceanu Comșa – Redactor online Daniel Țăndăreanu