Cum deosebești gripa de răceală?
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 27 ianuarie 2018, 12:49
Te doare capul, ai nasul înfundat și tușești? Este posibil să fi căpătat o simplă răceală sau mai mult? În sezonul rece circulă gripa, afecțiune care poate duce la complicații severe. Deși simptomele sunt asemănătoare în cele mai multe cazuri, există câteva caracteristici care te ajută să faci diferența între răceală și gripă.
Atât răceala, cât și gripa sunt afecțiuni respiratorii care provoacă simptome similare. Însă, în cazul gripei, simptomele sunt mai severe decât în cazul răcelii. Astfel, principalul mod de diferenţiere constă în faptul că răceala afectează pe o durată mai scurtă şi într- un mai puţin agresiv organismul decât gripa, scrie The Independent.
Răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, creşterea mucozităţilor nazale, dar și cu modificări ale aspectului pielii, care devine palid. Spre deosebire de răceală, gripa debutează brusc și violent. Febra, stările de oboseală, tusea uscată, frisoanele, durerile puternice de cap, durerile la nivelul ochilor şi în gât sunt cele mai frecvente simptome. De asemenea, pot fi prezente și stări de greaţă şi vomă, dar și alte probleme gastro-intestinale.
Răceala se transmite foarte ușor, mai ales când petreci timp îndelungat în aceeași încăpere cu mai mulți oameni. Germenii se împrăștie prin tuse sau strănut și pot supraviețui până la 24 de ore. Astfel că răceala poate fi prevenită simplu, prin respectarea unor reguli de igienă precum spălarea frecventă a mâinilor cu apă caldă și săpun sau prin evitarea contactului cu persoane infectate.
De asemenea, dacă ai răceală, este indicat să folosești șervețele atunci când tușești și să le arunci la coș imediat după, pentru a nu-i infecta și pe alții.
Pentru a te proteja de gripă, vaccinul antigripal poate fi o soluție.