Propunerile antreprenorilor ar putea fi literă de lege
Publicat de Adrian Băncilă, 25 ianuarie 2018, 14:06
Ora exactă în economie (și nu numai) se dă, evident, de la București. Numai că interesele afaceriștilor din zona noastră nu sunt aceleași cu cele ale capitalei sau cu alte zone ale țării. La Consiliu Consultativ pentru regiunea de Sud-Est sunt așteptate să adere toate organizațiile din mediul de afaceri, dar și instituții ale statului, ne-a spus George Fulina, directorul Agenției pentru IMM Constanța.
„S-a fixat un secretariat general, urmând ca la prima întâlnire să desemnăm toți membrii cu drept de vot care vor face parte din acest Consiliu Consultativ. Este un consiliu care nu are personalitate juridică de aceea pot face parte toți oamenii din mediul de afaceri și din instituțiile publice, reprezentanți ai Guvernului în teritoriu.“
Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Paula Pârvănescu, ne-a dat asigurări că acest consiliu va face lucruri concrete pentru un mediu de business mai bun.
„Când vom avea următoarea întâlnire din martie vom avea ce să punem pe masa Parlamentului în ceea ce privește modificări fiscale și juridice ale pachetului legislativ pentru antreprenoriat“
Reporter: Acest gen de colaborare va avea viață lungă?
„Trebuie să aibă pentru că așa cum antreprenorii susțin economia, acest Consiliu poate susțin 100% tot ce înseamnă legătura cu autoritățile centrale și mă refer la tot ce înseamnă ministere care pot să pregătească legislația în domeniu și tot ce înseamnă mediu antreprenorial“.
Reprezentanții organizațiilor din mediul de afaceri salută acest exercițiu democratic și așteaptă ca inițiativele pornite de aici să se regăsească în legislație, a afirmat Costin Șorici, un tânăr antreprenor.
„Indiferent cât de bun strateg ai fi și de câtă viziune ai avea asupra dezvoltării unei țări nu ai cum să coordonezi toate procesele și cum să iei toate informațiile relevante pentru fiecare regiune stând în birou, la București. Și atunci este foarte important că se încearcă un astfel de dialog cât mai larg cu instituții, organizații, companii și alte entități interesate de la nivelul regiunii noastre. Sper să nu rămână doar la nivel de discuții și ele să se și concretizeze, iar aceasta va depinde și de fiecare dintre noi, dar și de modalitatea în care ministerul și agențiile de resort vor pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a facilita comunicarea“.
Un for de discuții regional este mult mai util decât unul central pentru că va aduna propuneri specifice activităților de zonă, este de părere un alt investitor.
„E un lucru nou, în primul rând și în mod sigur Constanța are nevoie de astfel de întâlniri și de un grup regional pentru dezvoltarea antreprenoriatului în zonă. Știm foarte clar că impactul sau rezultatele discuțiilor acestora acoperă întreaga regiune de sud-est a României și cu atât mai mult este binevenită această inițiativă.“
În luna martie va avea loc următoarea întrunire a Consiliul Consultativ pentru regiunea de sud-este, dar până atunci propuneri legislative pot fi preluate de secretariatul organizației și de Agenția pentru IMM Constanța.
Redactor: Monica Cruceanu Comșa
Redactor online: Adrian Băncilă