Un militar din ,,Rechinii Albi”, medaliat de Armata SUA
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 23 ianuarie 2018, 12:05
Constănțeanul Ion Cristinel Cazacu, plutonier – adjutant principal, subofiter de comandă la Brigada 9 Mecanizată Mărășești, a fost singurul care a primit din partea Armatei Statelor Unite ale Americii „The Meritorious Service Medal”, una dintre cele mai importante distinctii militare americane.
Împreună cu Batalionul 341 Infanterie, Ion Cazacu a efectuat, timp de 6 luni, misiuni în baza militară Kandahar din Afganistan.
Lucrează în armată din anul 1993, iar până anul trecut, la întoarcerea din Afganistan, a făcut parte din Batalionul 341 Infanterie din Topraisar, după care a fost avansat la comanda Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești
Redactor Cristina Iliuță (R) – Armata americană v-a recompensat pentru ceea ce ați făcut timp de 6 luni, în Afganistan. Ne spuneți care a fost misiunea dumneavoastră acolo?
Cristinel Cazacu (CC)- Misiunea subofițerului de comandă este cea de consiliere a militarilor pentru toate situațiile întâlnite în teatrul de operații. Și pentru ca militarii să fie deschiși, cooperanți este necesar ca acest subofițer de comandă să fie perceput ca un frate mai mare.
R- Să le spunem că dumneavoastră faceți legatura între comandantul unității și soldatul, fruntașul, caporalul din armată.
CC – Exact. Această este misiunea subofițerului de comandă. Este ca o conexiune directă a comandantului cu problemele întâlnite în corpul subofițerilor și soldaților gradați profesioniști.
R- Și pentru asta ati primit medalia!
CC- Consider că este un merit al întregului colectiv. Este o singură decorație care nu a putut fi dată unui întreg colectiv. Și pentru ca am colaborat bine cu omologul meu american, am fost recompensat cu această decorație, pe care, repet, o consider un merit al întregului colectiv.
R- Când ați plecat din Afganistan știați despre această medalie?
CC- Nu. A fost o surpriză. A fost ca o încununare a întregii activități petrecute de-a lungul celor 6 luni, împreună cu partenerul american, în Afganistan
R- Ce ne puteți spune despre omul Cazacu?
CC -Este o întrebare care m-a surprins puțin. Omul Cazacu este un om normal, un familist convins. Nu am copii, din păcate.(…)Asta nu înseamnă ca iubirea mea pentru aceștia s-a schimbat, sau că eu m-am transformat din această cauză. Sunt multe persoane care suportă această situație.
R- Dumneavoastră aveți copii, aici la Brigadă i-ați avut la Batalionul 341, pe acei tineri intrați în rândurile armatei.
CC- Exact. Pentru mine toți militarii tineri, intrați în armată, sunt ca și copiii mei. Încerc tot timpul să le împart din experiența mea dobândită de-a lungul a 25 de ani. Anul acesta împlinesc 25 de ani de carieră în armata română. Încerc, pe cât posibil,să le arăt și partea frumoasă și greutățile serviciului cazon.
R- Mai știți un militar român care a fost recompensat cu o astfel de medalie de către armata americană?
CC- Nu pot să vă răspund, pentru că nu știu.
R- În afară de medalie ce ați mai primit?
CC- Un certificat de apreciere al activității care însoțește medalia, și o diplomă.
R- Cum au primit colegii dumneavoastră vestea că sunteți un soldat român, nu un ofițer superior, decorat de armata americană, alături de care suntem în Afganistan și am fost și în Irak?
CC- Pe rețelele de socializare mesajul cu această decorare, a primit doar felicitări. Nu am primit nici un mesaj negativ ca să cred că cineva este invidios, sau poate deranjat de faptul că eu am primit această decorație și nu altcineva.
R – Este armata o carieră pentru un tânăr român?
CC- Sigur că da! Din punctul meu e vedere este o oportunitate pe care tinerii o au. Este mult mai ușor accesibilă decât cu ani în urmă. Perioada de cursuri este mai scurtă pentru a intra în corpul soldaților gradați profesioniști. Școala de subofițeri este pe o perioadă mai scurtă, pe filiera directă. Se face un an față, de doi ani cum se făcea înainte. Este o meserie frumoasă, pe care o descoperi în timp ce o practici.
R- Ce trebuie să știe un tânăr, să nu bată degeaba la porțile armatei. Care ar trebui să fie primele trei calități pe care ar trebui să le aibă un viitor militar ținând cont de globalizare, de provocările care există în fața armatei române, indiferent de arma de care vorbim?
CC– Seriozitate, tenacitate și dragoste de țară, care sunt un tot necesar pentru dezvoltarea unei cariere militare.
Redactor – Cristina Iliuță / redactor online – Daniel Țăndăreanu