După profesori… și altor bugetari li se va schimba data de salariu
Publicat de Arantxa Catană, 23 ianuarie 2018, 16:45
Profesorilor, dar și altor categorii de bugetari li s-a modificat data de salariu, din alte zile, în data de 14, începând din luna ianuarie a acestui an. De aici, probleme și costuri cu scadențele la utilități, pentru care li s-au calculat penalizări de întârziere și cu băncile dacă nu și-au achitat ratele la timp. Iar veștile nu sunt cele mai bune pentru că același lucru urmează să se întâmple cu alte categorii de bugetari ale căror date de salariu urmează să se modifice pentru a nu fi afectată activitatea Trezoreriilor, ne-a spus Laurențiu Mateizer, trezorier șef la Trezoreria Constanța.
Laurențiu Mateizer: Profesorii care până acum luau salarii de la primării, deci din bugetele locale, au trecut cu finanțarea salariilor pe buget de stat. Ca atare, toți profesorii care până acum luau salariile în aceeași zi cu unitatea administrativ teritorială pe raza căreia era școala s-a adunat toți în ziua de 14. În aceeași zi de 14 mai erau și alte ministere. Unele din acele ministere au trebuit să fie mutate în alte zile pentru că în data de 14 se strângeau foarte multe școli, sunt sute. Bănuiesc că în viitor, pe baza feedback-ului nostru se vor reașeza cumva, cert e că ziua de 14 cu școlile va fi plină. Dar ceilalți (polițiști, unități militare etc.) vor fi decalate nu doar cu o zi – două pentru că această zi de 14 poate să pice cum a și picat, într-o duminică, iar în vinerea respectivă se iau și salariile din 14, și din 13 – sâmbătă și cele de vineri, mai vin și cei de luni cu un ordin de plată…
Reporter: Polițiștii și alte categorii de bugetari vor suferi modificări ale datei de salariu?
Laurențiu Mateizer: Este posibil ca anumite ministere care luau în data de 14 sau în jurul datei de 14 să fie echilibrate în perioada 5 – 15, în alte zile mai depărtate de 14 , dar nici chiar foarte depărtate. Există totuși o cutumă, oamenii sunt obișnuiți într-un anume fel. Nu poți să muți din 14 în 5. Vor fi probabil în zona 11 – 13.
Dacă puteți cădea la înțelegere cu furnizorii de utilități pentru amânarea datei de plată sau dacă vă asumați să plătiți câțiva lei întârziere, cu ratele la banci este mai complicat. În funcție de politica băncii respective, se percepe sau nu comision pentru modificarea scadenței la credit. Iar în unele cazuri, comisionul este semnificativ, cum ar fi 50 euro, e drept, perceput doar o singură dată, la modificarea datei scadenței. Alte bănci sunt înțelegătoare și în baza unei cereri argumentate de decizia angajatorului, modificarea scadenței nu vă costă nimic. Dar dacă întârziați, puteți înregistra un istoric nu tocmai bun în privința respectării datei de plată. Însă nu intrați în Biroul de credit pentru întârzieri mai mici de o lună.
Redactor: Monica Cruceanu Comșa
Redactor online: Arantxa Corleanu