Muzeul de Artă din Constanța, mai aproape de vizitatori. Clădirea va avea un lift destinat persoanelor cu dizabilități
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 22 ianuarie 2018, 11:05
Proiecte importante de extindere și de modernizare a Muzeului de Artă Constanta vor fi demarate în acest an. La ce s-a gândit directorul unității, Doina Păuleanu, cea care se află foarte aproape și de momentul lansării unei noi cărți despre istoria naturii moarte în pictura românească, aflăm în reportajul următor.
Nu a mai rămas mult până la etapa de finanțare a unui proiect european transfrontalier România- Bulgaria cu ajutorul căruia Muzeul de Artă din Constanța va trece printr-o schimbare la față. Mai precis, în cea de-a doua parte a acestui an vor începe lucrările de extindere și de modernizare a acestei instituții de cultură. Directorul și criticul de artă Doina Păuleanu ne prezintă proiectul.
„Este vorba despre o extindere a Muzeului de Artă în curtea interioară. În această extindere care, sigur, nu este foarte mare pentru că suntem lângă un monument istoric grupa A, respectiv- prima Școala Românească din Constanța «Principele Ferdinand și Principesa Maria», dar suficient cât să cuprindă două nivele. Sigur că trebuie să ne ridicăm pe niște stâlpi, la parter nu putem să facem zid închis pentru că trebuie să se vadă monumentul și din spate. Vom avea, așadar, o construcție care va fi pentru etajul 1 și etajul 2. Intenționam să avem la etajul 1 o sală de conferințe care să fie a muzeului, dar în același timp a orașului, iar la cel de-al doilea nivel o să avem o sală de expoziție pentru tineri. Sigur, că și această sală este un lucru de mult așteptat, pentru că se știe, Constanța are puține Galerii de Artă“, crede dr. Doina Păuleanu.
O altă veste bună este și montarea unui lift care va facilita accesul persoanelor cu dizabilități, dar și bătrânilor la expozițiile etajelor superioare.
„În banii pe care i-am estimat din bugetul acestui proiect (n.r. aproximativ 700.000 de euro, bani europeni) am introdus și câteva elemente de modernizare a clădirii construite în anii ’80. Este vorba despre un lift care va merge până la etajul II. Noi avem la etajul II mai multe săli de expunere, dar și la etajul III încă o sală de expoziție, Ciucurencu și mulți dintre vizitatorii noștri se plâng că ajung greu la ele“, spune managerului Muzeului de Artă din Constanța.
Criticul de artă, Doina Păuleanu a mai anunțat că și volumul II al cărții „Viața tăcută a naturii“, în care analizează Istoria naturii moarte în cultura românească, este gata să vadă lumina tiparului. Cel târziu în luna martie vom participa la lansarea primei lucrări de acest gen din istoriografia românească.
Redactor: Silvia PASCALE