TULCEA – Este anul noilor dotări pentru Spitalul Județean. De ce aparate vor beneficia pacienții în 2018?
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 ianuarie 2018, 13:31
Din acest an, pentru prima dată, pacienții din județul Tulcea vor putea beneficia la ei acasă de investigații de precizie cu ajutorul unui aparat de rezonanță magnetică nucleară, RMN .Acesta va fi cea mai importantă achiziție în 2018 a Spitalului Județean Tulcea, pe lângă o serie de alte echipamente foarte importante pentru asigurarea unui act medical de calitate.
Și în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente s-au găsit soluții pentru ca pacienții să-și continuie tratamentul de fond al altor patologii asociate, în cazul în care spitalul nu are medicamentele respective. dr. Tudor Năstăsescu,managerul spitalului.
Pe lista de achiziții moderne a Ministerului Sănătății este, în 2018, și Spitalul Județean Tulcea. Până la jumătatea acestui an, pentru prima dată, unitatea medicală va primi un aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN). Cât de important este RMN-ul pentru diagnosticul multor patologii, explică managerul Spitalului Județean Tulcea, medicul Tudor Năstăsescu.
„În primul rând nu se poate face mai nimic neurologic și neurochirugical fără un asemenea aparat. De asemenea, este extrem de util în patologia pancreasului și a căilor biliare. De asemenea, este util și femeilor gravide, iar acest aparat este utilizabil pentru că nu există risc de iradiere, deci el funcționează cu un câmp magnetic“, explică doctorul Năstăsescu.
Programul de achiziții, început anul trecut, va continua și în 2018 cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Tulcea și al Ministerului Sănătății.
„A vizat aproape toate secțiile, cu un accent mai mare pus pe terapia intensivă, în sensul că la fiecare pat de terapie intensivă există aparat de ventilație mecanică, monitor de funcții vitale. S-a finalizat licitația pentru pompe și infuzomate. La blocul operator s-au adus aparate de anestezie, schimbăm acum din mese care sunt mai vechi și lămpi de operație. Există aparate care sterilizează incintele respective, vom mai cumpăra și anul acesta încă două. De asemenea, să existe pe fiecare secție câte un aparat de EKG, monitor de funcții vitale, să avem măcar pe fiecare etaj o targă care să fie dotată cu oxigen. Sunt încă foarte multe de făcut“, declară managerul Spitalului Județean de la Tulcea.
Medicul Tudor Năstăsescu dă asigurări că în acest an nu vor fi probleme în aprovizionarea cu medicamente.
„Sumele au mai crescut de la an la an și se vede. Evident că nu putem avea în spital absolut toate medicamentele care sunt pe piață, iar dacă unui pacient îi merge bine cu varianta lui de tratament cronic pe care îl are, există posibilitatea ca omul să primească pe rețetă în continuare compensat tratamentul pe care îl avea de la medicul de familie“, a mai explicat medicul Tudor Năstăsescu.
Autor: Carmen SANDU