Schimbări în legislația muncii. Amenzile pot pune pe butuci firmele mai mici
Publicat de Arantxa Catană, 18 ianuarie 2018, 19:21
O nouă modificare a legislaţiei din domeniul muncii îi poate pune în dificultate pe angajatorii care nu sunt la zi cu noutăţile.
Este vorba despre sistemul de evidenţă electronică a salariaţilor, REVISAL, domeniu care era reglementat de hotărârea de guvern 500 din 2011. Aceasta a fost abrogată, în decembrie 2017, de hotărârea 905. Scuza că toate lumea era, atunci, cu gândul la sărbători, nu va ţine în faţa inspectorilor ITM, iar amenzile sunt mari, mai ales pentru o firmă mai mică.
Aşadar, care sunt noutăţile şi la ce trebuie să fie atenţi patronii?
„Perioada, cauzele suspendării şi data încetării suspendării contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor de suspendare în baza certificatelor medicale, toate aceste date se transmit cel târziu în ziua anterioară datei suspendării şi încetării suspendării. Până la această hotărâre, transmiterea se făcea în 20 de zile lucrătoare. O altă noutate introdusă prin această hotărâre se referă la faptul că, la încetarea activităţii salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste vechimea, activitatea desfăşurată, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registru”, a declarat Didina Mititelu, şef de serviciu la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa.
Modificările nu se opresc aici. Lista este mai lungă şi este greu de urmărit într-un reportaj radio. Noi repetăm: este vorba de hotărârea de guvern 905 din decembrie 2017. Dar cel mai bine ar fi să faceţi un drum până la ITM.
„Pot veni la sediul nostru oricând să solicite informaţii, fără nici un fel de probleme. Sunt situaţii în care nu pot să acceseze sau, chiar adacă accesează registrul, nu pot să îl completeze cu toate datele, iar noi avem un Serviciu IT şi personal specializat care pot să îi ajute”, a precizat Didina Mititelu, şef de serviciu la ITM Constanţa.
Cum spuneam, amenzile nu sunt deloc de neglijat şi pot destabiliza o societate comercială de anvergură mai redusă.
„Amenzile sunt cuprinse între 5.000 şi 8.000 de lei pentru anumite fapte şi între 300 şi 1.000 de lei – cele mai mici, pentru neeliberarea unei adeverinţe în termen de 15 zile de la data solicitării, de exemplu. Avem şi amenzi între 3.000 şi 6.000 de lei, dacă angajatorul nu păstrează dosarele personale la sediu”, a completat şeful de serviciu al ITM Constanţa, Didina Mititelu.
Material realizat de Bogdan Comșa
Redactor online: Arantxa Corleanu