Legea prevenirii contravențiilor acordă o perioadă de grație dacă ești la prima abatere. Contribuabilii constănțeni sunt rezervați

Publicat de Arantxa Catană, 17 ianuarie 2018, 19:08
Legea prevenirii contravențiilor care tocmai a intrat în vigoare acordă o perioadă de grație pentru cei care sunt la prima abatere. Practic, în termen de 90 de zile contribuabilii trebuie să remedieze erori pentru care, înainte ar fi primit amenzi. Contribuabilii constănțeni sunt rezervați în privința funcționării reale în favoarea lor a noului cadru legislativ, este de părere expertul contabil Cristina Drăghici.
„Am oarecare rezerve în ceea ce priveşte capacitatea oamenilor care vin în control de a răspunde pentru nişte sfaturi pe care le dau la nişte legi foarte încurcate şi, atunci, ei îşi asumă o răspundere pe care, în momentul de faţă, prin departamentul de consultanţă, contribuabilii nu prea reuşesc să şi-o asume“, a precizat expertul contabil Cristina Drăghici.
Adriana Arghirescu, reprezentanta Constanței în Uniunea Patronatul Român spune că este o lege bună, dar este important cum va fi aplicată.
„Va fi un foarte mare efort din partea funcţionarilor acestor autorităţi să emită recomandări. Recomandările noi sperăm să fie pertinente şi nu doar o trimitere la paragraful de lege. Nu că până acum nu ar fi existat această sancţiune a avertismentului, dar, cel puţin eu, din experienţa mea, nu am primit niciodată doar un avertisment. Am primit amenzi“, a declarat Adriana Arghirescu.
Prevenirea nu este o noutate pentru Comisariatul Protecției Consumatorilor, dar contravenienții sunt tratatați diferențiat, a declarat Horia Constantinescu, șeful instituției.
Horia Constantinescu: Există două situații: cea în care ne întâlnim cu un agent comercial la început de drum față de care este normal și moral să avem niște acțiuni de îndrumare, niște acțiuni de prevenire a evenutalelor contravenții și există situația a doua, cea cu care noi ne confruntăm, aceea de a ne reîntâlni în piață cu agenți comerciali asupra cărora s-au luat de-a lungul timpului măsuri. Aceștia din urmă consider că nu fac obiectul acestui act normative.
Reporter: Procentual, cam câte avertismente ați dat și câte amenzi?
Horia Constantinescu: În majoritatea actelor care închid o acțiune de control au fost măsuri contravenționale pe care le-am sancționat cu avertisment. Pentru că de fiecare dată găsim și lucruri care nu comportă o atitudine de sancționare financiară dură.
Potrivit prevederilor din actul normativ, mecanismul de funcţionare a prevenirii va fi următorul:
– inspectorul va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor și va anexa un plan de remediere, care va cuprinde aspecte ce trebuie corectate, precum și termenul de conformare pentru fiecare faptă;
– termenul de remediere va fi de 90 de zile calendaristice;
– în termen de zece zile de la data expirării termenului de remediere, organul de control va fi obligat să reia controlul;
– în cazul în care se constată că nu au fost respectate obligațiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control va aplica sancțiunile prevăzute de actele normative.
Dacă Guvernul va păstra prevederile inițiale, reglementările Legii prevenirii se vor aplica pentru situații prevăzute de o serie întreagă de acte normative, dintre care amintim:
- Codul fiscal;
- Codul de procedură fiscală;
- Legea contabilităţii;
- Legea securităţii şi sănătăţii în muncă;
- Legea dialogului social;
- Legea uceniciei;
- Legea comerțului electronic;
- Legea lucrărilor de construcții;
- Legea şomajului.
Lista neregulilor pentru care firmele vor scăpa de amenzi, într-o primă fază, urmează să fie stabilită prin Hotărâre de Guvern, criza politică devansând termenul inițial de 15 ianuarie. Totuși, sunt situații când nu se va aplica legea prevenirii. Mai exact, este vorba despre următoarele cazuri: munca „la negru”; angajarea unui salariat cu mai puțin decât salariul minim pe economie; când este pusă în pericol sănătatea şi viaţa consumatorilor; nedeclararea situației fiscale reale sau când urmează să se ia măsuri de executare silită.
Un material realizat de Monica Cruceanu Comșa
Redactor online: Arantxa Corleanu