Președintele Consiliului Național al Elevilor: „Noul regulament din școli nu rezolvă problemele de fond din educație“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 11 ianuarie 2018, 12:26
Regulamentul de organizare a școlilor a fost modificat. Printre schimbări se află interzicerea serviciului pe şcoală, efectuat până acum de elevi. De asemenea, telefonul mobil se va păstra în locuri special amenajate în clasă, pus pe modul silențios.
În plus, elevii nu vor mai putea fi sancţionaţi dacă nu vin cu uniforma la şcoală.
Iulian Cristache, preşedintele Asociaţiilor de Părinţi din România, spune că modificări vor mai exista dar responsabilitatea actului de învăţământ ţine de fiecare dintre noi:
„Fiecare trebuie să avem grijă să respectăm legea. Dacă vorbim despre părinți, există niște obligații parentale, dacă vorbim despre profesori, la fel, statutul profesorilor trebuie respectat, astfel încât ora să devină atractivă, interesantă și să devină într-adevăr o oră care să interacționeze cu elevul. Obligația vine de la fiecare dintre noi. Noi trebuie să învățăm elevul că trebuie să vină la școală să învețe. Profesorii la rândul lor trebuie să se facă respectați la ore, astfel încă să aibă nu numai regulamentul de partea sa, ci și respectul elevului prin modul în care se impune la oră“, este de părere Iulian Cristache.
Telefoanele mobile vor putea fi folosite de elevi în timpul orelor numai cu acordul profesorului, dacă acesta le consideră instrumente suport pentru curs.
Elevii sunt de acord cu unele modificări însă au şi obiecţii.
Ioana Băltăreţu este președintele Consiliului Naţional al Elevilor din România:
„Utilizarea telefoanelor în timpul orelor este deja reglementată prin statutul elevului, unde scrie că utilizarea telefoanelor este interzisă în timpul orelor. Această completare pe care încearcă s-o aducă noul ROFI noi o considerăm ca fiind o limitare, dacă nu o încălcare a dreptului la proprietate al elevilor. Totodată, nu ni se pare că ar rezolva vreo problemă de fond, ci mai mult una de formă și ar ataca mai degrabă efectele decât cauzele pentru care elevii nu sunt atenți la oră“, crede Ioana Băltărețu.
Noul Regulament după care funcționează școlile a fost aprobat pe 8 ianuarie.
Ariana Bucur, secretar de stat în Ministerul Educaţiei a făcut, de asemenea, unele precizări legate de noile reguli din școli și licee.
Ea a expliat că deşi noul regulament-cadru de funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar interzice scăderea notei la purtare pentru copii care nu poartă uniformă, există o situaţie în care pot fi aplicate sancţiuni:
„Elevii care nu purtau uniforma școlară erau sancționați cu scăderea notei la purtare. Nepurtarea uniformei școlare nu poate să fie o măsură prin care elevul să fie evaluat și notat în documentele școlare. Dar, dacă la nivelul unității școlare, în cadrul unui regulament intern, pe baza acestui regulament cadru se stabilește de comun acord ca elevul să se prezinte la școală în uniformă, din acel moment, regulamentul acela este act juridic între părți și trebuie respectat“, a declarat Ariana Bucur pentru Radio România Actualități.
Prevederile sunt incluse în noul Regulament-cadru de organizare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. Reprezentanţii elevilor nu exclud posibilitatea de a cere în instanţă, anularea regulamentului.