ITM, lipsit de arme de calibru. Suspendarea activității firmelor cu muncitori „la negru” este doar o vorbă goală
Publicat de Arantxa Catană, 10 ianuarie 2018, 17:58
Inspectoratele Teritoriale de Muncă sunt lipsite de cea mai eficientă armă pentru combaterea muncii la negru. Este vorba despre sancțiunea suspendării temporare a activității la punctul de lucru unde sunt depistați angajați fără forme legale, o măsură de abia introdusă în legislație.
Mult trâmbițata modificare de lege la care ne referim, operată în august 2017, care trebuia să îi sperie pe patroni cu sistarea temporară a activității, nu are dinți și nu sperie pe nimeni.
Asta pentru că inspectorii ITM încă nu au primit, după jumătate de an, metodologia amănunțită pe baza căreia să dispună suspendarea activității la un punct de lucru unde au fost depistați angajați fără forme legale.
„Aici avem o problemă, în acest moment, în sensul că se prevede primirea, din partea Inspecției Muncii, evident, cu avizul Ministerului, a unei proceduri de lucru pentru suspendarea activității”, a declarat Eugen Bola, inspectorul-șef al ITM Constanța.
Ca urmare, nu a fost dispusă nici o sancțiune de acest fel și aplică doar amenzi – e drept, doarte mari: de 20 de mii de lei. Chiar dacă legea este în vigoare și inspectorul ITM poate aprecia suveran ce sancțiune să aplice, există o foarte mare reticență de a suspenda activitatea firmei culpabile, cât timp inspectorii ITM nu se simt total acoperiți de lege.
„S-ar putea aprecia că o asemenea măsură, una dură, ar aduce un prejudiciu, administratorul societății apreciază că este o măsură abuzivă, poate să formuleze și plângere penală împotriva inspectorului de muncă și evident că acesta va avea o problemă. Inspectorul de muncă trebuie să se prezinte la Parchet, trebuie să dea anumite explicații, poate fi trimis în judecată și, automat, i se suepndă contractul de muncă. E dificil. Și, în mod firesc, există o anumită teamă”, a mai precizat inspectorul-șef al ITM Constanța.
Până în luna august, patronii care erau prinși cu mai mult de 5 angajați fără forme legale, riscau pușcăria, deoarece fapta era de natură penală. Însă, procurorii nu trimiteau dosarele în instanță, considerând că astfel de cazuri prezintă un pericol social redus. Ca urmare, Parlamentul a renunțat la această variantă și a mizat pe suspendarea temporară a activității. Care, iată, până acum, este doar o vorbă goală.
Un material realizat de Bogdan Comșa
Redactor online: Arantxa Corleanu