Programul Start-up Nation: La Constanța există în conturi mai mulți bani decât solicitări
Publicat de Arantxa Catană, 5 ianuarie 2018, 18:04
Contrar unor informații apărute în spațiul public, la sfârșitul anului 2017, potrvit cărora unele plăți la programul Start-up Nation ar urma să fi amânate, la Constanța lucrurile merg bine, ba chiar există în conturi mai mulți bani decât solicitări pentru tranșele de plăți din această perioadă, ne-a spus directorul Agenției pentru IMM Constanța, George Fulina.
George Fulina: Avem depuse până astăzi pe regiunea sud-est 67 de deconturi dintre care 20 deja sunt verificate și încărcate în Registrul Electronic, 13 dintre acestea fiind certificate pentru care deja s-au făcut plățile, iar pentru restul până la 20 așteptăm confirmarea din partea băncilor că s-a făcut certificarea urmând ca imediat să facem plățile.
Reporter: Ce au ales beneficiarii în special: creditul punte sau decontarea directă?
George Fulina: Dacă la început, atunci când am lansat programul, cei mai mulți dintre solicitanți au mers pe ideea că vor accepta cererea de plată în condițiile în care își găsiseră furnizorii sau producătorii de echipamente care să-i sprijine pentru o perioadă cuprinsă între 30 și 60 de zile, să le livreze echipamentele. În momentul în care au semnat acordul de finanțare și-au dat seama că e foarte greu acest lucru. Nici producătorilor nu le este la îndemână să susțină atât de mulți beneficiari pentru că o dată puse în funcțiune echipamentele, ele devin second-hand, nu mai au aceeași valoare ca în momentul achiziției, și atunci au optat pentru creditul-punte cu una dintre cele trei bănci partenere la programul Start-up Nation. Să vă dau un exemplu, au fost furnizori care au venit și s-au interesat cum funcționează acest program, iar unul dintre ei ne-a spus «Am 40 de solicitări de acest gen, eu nu pot să țin în piață aproximativ 2 milioane de euro pentru 60 de zile pentru că, efectiv, blochez activitatea». Alt aspect este că cei mai mulți furnizori sunt reprezentanți ai producătorilor de echipamente europeni, echipamente pentru care trebuie să plătească un avans pentru a putea fi puse în producție, urmând ca într-o lună, două, trei să-i vină echipmentele în România. Iar pentru 40 de beneficiari, furnizorul trebuia să plătească avansul producătorului, ceea ce era aproape imposibil.
Beneficiarii programului Start-up Nation care au ales varianta creditului-punte nu au de ce să-și facă griji pentru creșterea dobânzilor la lei pentru că aceștia beenficiază de condiții preferențiale (dobândă de 3,5% pe an) care vor fi menținute pe toată durata de implementare a programului. Această dobândă este valabilă și pentru creditul aferent cotei de cofinanțare de 10%.
Un material realizat de Monica Cruceanu Comșa
Redactor online: Arantxa Corleanu