Previziunile economice ale anului 2018
Publicat de Arantxa Catană, 5 ianuarie 2018, 14:30
Dobânzile și cursul euro vor crește, din fericire și salariile mici vor fi pe un trend ascendent. Acestea sunt câteva din previziunile economice ale anului care tocmai a început, în opinia analistului economic Cristian Hostiuc.
Cristian Hostiuc: Cred că dobânzile la lei vor crește. În funcție de nivelul dobânzilor de pe piață, în funcție de necesarul de bani al Ministerului de Finanțe, în funcție de supraîncălzirea economiei sau nu, în funcție de derapajele macro, respectiv în funcție de deficitul bugetar, deficitul de cont curent și deficitul comercial, vom vedea o creștere sau nu a cursului (n.r. cursul euro).
Reporter: Care ar putea fi un maxim al cursului anticipat de dumneavoastră?
Cristian Hostiuc: Cursul poate să se ducă la 4,7 lei, 4,75 sau chiar 4,8 dacă vom avea o deteriorare a poziției macroeconomice.
Reporter: Ce credeți că se va întâmpla cu salariile românilor?
Cristian Hostiuc: Salariile vor crește! Cresc prin trecerea contribuțiilor, 4%, este o chestiune tehnică, și sunt anumite sectoare în creștere, spre exemplu în retail, unde salariile vor crește. Salariul minim sau în general salariile apropiate, în partea inferioară a grilei de salarizare din România. Adică salariile mici vor crește. Salariile de mijloc vor fi sub presiune, respectiv s-ar putea să nu crească sau să crească foarte puțin, iar salariile mari mă îndoiesc că vor crește.
Reporter: În privința companiilor românești versus multinaționale care sunt tendințele?
Cristian Hostiuc: Trendul din economie și așa cum arată economia românescă astăzi multinaționalele și companiile de stat câștigă teren. Au forță, au bani, pot să facă față concurenței din piață, pot să plătească mai bine salariații în caz că le pleacă oamenii, în schimb companiile românești mijlocii și mici, deci cele care nu au apucat să intre în liga mare, vor gâfâi pentru că nu vor avea cash, respectiv își vor recupera banii din piață mai greu, vor gâfâi pentru comenzi, pentru încasarea banilor, va fi o presiune salarială din partea angajaților și vor avea o viață mult mai grea.
„Corupția se duce acolo unde sunt banii“, adică în mediul privat, a mai afirmat analistul economic Cristian Hostiuc. Aceasta înseamnă că interesele marilor companii, luarea comenzilor și alte decizii vor fi influențate de corupție, meteahnă de care sufereau până acum în special companiile de stat și administrația.
Un reportaj realizat de Monica Cruceanu Comșa
Redactor online: Arantxa Corleanu