CONSTANȚA: Medicii de familie lucrează normal. La TULCEA, aceştia au acuzat presiuni din partea CJAS
Publicat de Arantxa Catană, 5 ianuarie 2018, 18:47
În judeţul Constanța, toți cei aproximativ 400 de medici de familie au semnat actele adiționale cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar pacienții beneficiază de servicii în mod normal.
„În judeţul nostru nu au fost cazuri de refuz de acordare a serviciilor medicale şi nici de neeliberare de reţete. Spun asta pentru că nu am primit nici o sesizare în acest sens nici de la pacienţii care să se plângă de faptul că nu primesc reţete compensate sau că nu primesc bilete de trimitere, dar nici medicii de familie cu care noi avem contracte nu au spus că nu vor face astfel de servicii medicale”, a declarat pentru Radio Constanța Aurelia Rădoi, purtătorul de cuvânt al CJAS Constanța.
Aparența de normalitate este afectată, însă, de informațiile care ne-au parvenit la redacție, conform cărora asupra unor medici din Constanța au existat presiuni pentru a semna actele adiționale. Nimeni, însă, nu a vrut să își asume aceste declarații în fața microfonului. În aceste condiții, putem să presupunem orice: și că este adevărat și că nu este.
Am obținut, însă, aceste declarații, asumate de președintele Grupului Medicilor de Familie din Tulcea, Monica Ifrim.
Monica Ifrim: Din ce semnale am de la colegii mei, o parte dintre ei au ajuns să semneze actele adiţionale de teama, oarecum ,a unor repercusiuni din partea Casei de Asigurări, având în vedere că au existat astfel de situaţii în care au fost sunaţi şi nu pot să spun ameninţaţi, dar li s-au pus în vedere anumite lucruri, în special la cei care sunt de vârsta pensionării sau pensionari, deja, care continuă să lucreze.
Reporter: Cu alte cuvinte, li s-a transmis că li se vor pune beţe în roate.
Monica Ifrim: Da, la următoarea contractare.
Pe de altă parte, autoritățile din domeniu spun că medicilor doar li s-a explicat ce riscă dacă nu semnează, din punct de vedere legal, procedural.
„La noi, în judeţul Tulcea, activitatea se desfăşoară în condiţii normale. Începând cu data de 22 decembrie noi am invitat toţi medicii de familie în vederea semnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor pentru trimestrul I, anul 2018. Le-am şi comunicat că nesemnarea acestui act adiţional conduce la interzicerea acesului în sistemul informatic, motiv pentru care aceştia s-au prezentat, astfel încât avem toate actele adiţionale semnate”, a declarat pentru Radio Constanța președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Tulcea, Eugenia Vasile.
Președintele CJAS Tulcea a negat și informațiile că unii medici de familie, deși au semnat, au refuzat, din solidaritate, să elibereze rețele compensate.
„Eu am verificat în sistemul informatic privind prescripţia electronică şi am constatat că toţi medicii, în afară de 7 dintre ei, au emis prescripţii electronice. Am discutat cu dumnealor şi au spus că nu a fost cazul, nu că s-au solidarizat”, a mai precizat președintele CJAS Tulcea.
La Tulcea lucrează aproape 100 de medici de familie.
Un material realizat de Bogdan Comșa
Redactor online: Arantxa Corleanu